България търси евтина работна ръка чак в Монголия

1
Социалното министерство кани трудови мигранти от Централна Азия
Социалното министерство кани трудови мигранти от Централна Азия

Българските власти са разширили значително периметъра, в който търсят внос на евтина работна ръка.

Към молдовците и украинците скоро може да се присъединят граждани на Таджикистан, Узбекистан, Киргизката република, даже Монголия. Това става ясно от отговор на парламентарен въпрос на социалния министър Деница Сачева, пише вестник СЕГА. Преговорите за трудова миграция на хора от трети страни са представени като мярка за социална и демографска политика и търсене на резерви за пазара на труда.

България има сключени спогодби за трудова миграция с Армения, Молдова и Грузия, преговаря и с Украйна и Беларус, съобщава на депутатите министър Сачева. Иницииран е също така "процес за установяване на взаимен интерес за сключване на спогодби с трети държави от региона на Централна Азия". Сред тези държави са изброени Азербайджан, Казахстан, Киргизката република, Монголия, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Всъщност с Киргизката република, Азербайджан и Узбекистан в последните работни дни на миналата година правителството е одобрило проекти на спогодби за регулиране на трудовата миграция.

В последните години има скокообразно увеличение на вносната работна ръка, най-вече в туризма - годишно идват над 8000 души. От друга страна, правителството едва сега прогледна, че не може до безкрай да се държи ниска цената на труда у нас, защото накрая няма да има кой да работи. Според анализ на Института за пазарна икономика 12% от заетите у нас са работещи бедни, а според официална статистика на финансовото министерство на минимална заплата се осигуряват над 1 млн. българи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари