България ще иска финансова помощ от ЕС заради мигрантите

0
Това заяви вътрешният министър Младен Маринов
Това заяви вътрешният министър Младен Маринов Снимка: БГНЕС

България ще поиска финансова помощ от ЕС.

Това заяви вътрешният министър Младен Маринов.

Днес Маринов посрещна Юрген Щок, генерален секретар на ИНТЕРПОЛ, за да отбележат 30-годишнина от възстановяването на членството на България в международната организация.

Той заяви това преди началото на днешното извънредно заседание на министрите на вътрешните работи на ЕС в Брюксел, посветено на кризата с бежанците по границата с Турция.

Маринов не уточни сумата, която страната ни ще поиска и допълни, че засега не се налага изпращане на още служители от европейската гранична служба Фронтекс у нас, предаде БНР.

Еврокомисията предлага на Гърция да бъдат отпуснати 700 млн. евро, от които 350 млн. незабавно за увеличаване капацитета на прием, доброволно завръщане и необходими процедури за здравето и сигурността.

На влизане в Съвета министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер припомни, че инициативата за свикването на заседанието е на Франция и изтъкна мотивите за това:

Това е преди всичко послание на солидарност с Гърция, която се сблъсква със значителен миграционен приток, но също така и особено безпокойство, свързано с това явление. Също така и на солидарност с Кипър и България, които могат да бъдат засегнати от международните дискусии, които Турция води в момента“.

Кастанер подчерта, че Съветът ще отправи и категорично послание към Турция да спазва споразумението за бежанците с Европейския съюз. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари