България остава в играта?

0
Все още не било решено къде ще бъде построен новият завод на Volkswagen
Все още не било решено къде ще бъде построен новият завод на Volkswagen

Все още не е решено къде ще бъде построен новият завод на Volkswagen.

Плановете са конкретизирани, но не и финализирани, заяви говорител на концерна, цитиран от Дойче Веле. Преди това бе съобщено, че Volkswagen окончателно е избрал Турция.

Още преди изявлението на говорителя на Volkswagen, германското издание "Аутомобилвохе" съобщи, че в крайна сметка шефът на концерна Херберт Дийс е взел нещата в свои ръце. Според публикацията, Дийс е провел срещи в Турция и в България, а във Виена е говорил с потенциални инвеститори за българския вариант. На заседанието на Управителния съвет в четвъртък било взето окончателното решение - в полза на Турция.

"Турската оферта е със стотици милиони евро по-изгодна"

Заводът щял да бъде изграден близо до Измир, пише още "Аутомобилвохе" и твърди, че Управителният съвет на концерна е взел решението под натиска на Катар, който притежава около 17 процента от акциите на Volkswagen.

Друго германско издание, икономическият всекидневник "Ханделсбалт", съобщава на свой ред, че везните клонят към Турция, но решение все още няма. Изданието очаква, че такова решение ще бъде взето през втората половина на август. "Ханделсблат" също посочва Измир като най-вероятен избор на концерна за новия завод и цитира вътрешни източници, според които турската оферта е със стотици милиони евро по-изгодна от българската.

„Решение в полза на Турция създава най-вече политически проблеми. Причина за тях е спорният курс на турския президент Ердоган, който отчасти отмени демократичните права в страната след неуспешния опит за преврат преди три години", коментира по-нататък "Ханделсблат" и посочва, че от гледна точка на правната сигурност България би имала значително предимство - тъкмо поради това ръководството на концерна се опитвало да получи от турското правителство гаранции за сходна степен на правна сигурност. Според "Ханделсблат", германското правителство нямало възражения новият завод да бъде изграден в Турция. В края на статията четем:

Инвестицията: поне 1 милиард евро

Турция е интересна за Volkswagen и като пазар с 80 милиона потребители. Страната и досега е важен пазар за VW, най-вече за модела "Пасат". А с изграждането на новия завод продажбите за турски клиенти могат да се увеличат. Турската държава пък може да закупи голям контингент автомобили за служебно ползване", пише "Ханделсблат" и добавя, че Volkswagen ще инвестира около 1 милиард евро в новия завод.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари