България и Румъния повишават транспортната безопасност по река Дунав

0
Ще се търси по-добър синхрон на действията при бедствени ситуации
Ще се търси по-добър синхрон на действията при бедствени ситуации Снимка: БГНЕС

Ще се търси по-добър синхрон на действията при бедствени ситуации

България и Румъния повишават транспортната безопасност по река Дунав чрез изпълнението на европроект на стойност около 5,7 милиона евро. Идеята е да се постигне по-добра синхронизация на действията при бедствени ситуации, подобряване на капацитета на спасителните екипи и съкращаване на времето за реакция в случай на бедствие, съобщи в Русе Румен Николов - директор на главната дирекция "Аварийно-спасителни дейности" към изпълнителната агенция "Морска администрация".

Разработени са системи за наблюдение, обмен на информация в реално време, както и координация на действията от българската и румънска страна. Доставена е и интегрирана Географска информационна система за транспортна безопасност по река Дунав. Осигурени са и две специализирани несамоходни плавателни средства (баржи). Те ще се намират в Лом и в Русе, а целта е да оказват съдействие на кораби, изпаднали в бедствие - например при възникване на пожар.

Николов обясни, че за придвижването на двете баржи ще се използват тласкачи на изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" и на "Параходство Българско речно плаване".

За нуждите на Румънската морска администрация са купени два катера. 

Николов обясни, че е изготвен и приет План за действие за провеждане на съвместни операции по търсене и спасяване в общия българско-румънски участък на реката.

По думите му двете морски администрации имат идеи и за разрастване на сътрудничеството.

Николов коментира още, че от началото на годината в българско-румънския участък на река Дунав има седем-осем ситуации с кораби. Те са свързани основно със засядане на плавателните съдове. По думите му, досега не е имало тежки инциденти. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари