България е разрешила износ на продукти от руски петрол, които няма как да се пласират на вътрешния пазар

0
Това решение е известно на Европейската комисия, обясни служебният министър на транспорта
Това решение е известно на Европейската комисия, обясни служебният министър на транспорта Снимка: БНТ

Това решение е известно на Европейската комисия, обясни служебният министър на транспорта

Правителството е разрешило износ на продукти от руски петрол, които няма как да бъдат пласирани на вътрешния пазар. Това обясни в Брюксел служебният министър на транспорта Христо Алексиев, предаде БНР.

"България забранява износа на нефтопродукти с произход руски суров петрол, с изключение на някои деривати и съпътстващи продукти, които се получават естествено от производствения цикъл на рафинерията в Бургас. И те няма как да бъдат пласирани на вътрешния пазар и точно поради това да не даваме поводи на "Лукойл" да затворят рафинерията - затова разрешихме само тези продукти. Това е едно разумно решение. Това решение известно на Европейската комисия то им е пратено", заяви министърът.

От днес влиза в сила регламентът на ЕС с мораториум върху вноса на продукти от нефт от Русия. България получи дерогация за вноса на горивото до края на декември 2024 година заради географското си положение.

България разработва възможности за използването на фериботния комплекс във Варна в помощ на коридорите на солидарността с Украйна, съобщи още министър Христо Алексиев:

"Ние сме предложили различни проекти. Те са свързани с допълнителна инфраструктура и изграждане на такава на пристанище Русе, на пристанище Варна. В момента разработваме вариант и да ползваме фериботния комплекс във Варна, защото свързаността с Украйна по железопътен транспорт е много трудна и сложна поради това, че е различно междурелсието на Украйна и на България и на повечето европейски страни".

Транспортният коридор от Бургас през Северна Македония и Албания до италианското пристанище Бари да бъде включен в основната европейска мрежа, решиха министрите на транспорта от Евросъюза, съобщи още министър Алексиев след заседанието в Брюксел:

"Това е едно много добро развитие за този приоритетен и за България коридор, защото той ще даде много по-лесен достъп до финансиране както на Албания, така и на Северна Македония. Все пак България макар и малка, макар и най-бедната страна в Европейския съюз, успя да се пребори за тази кауза".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари