България е поискала забавяне на доставките с ваксини

0
Предлагаме помощ и на Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина
Предлагаме помощ и на Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина Снимка: МЗ / архив

 

България разполага с 13-14 млн. ваксини до края на годината, затова е поискала част от доставките да бъдат забавени.

Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров, предава вестник Сега. За всички е видно, че процесът на ваксинация върви бавно, коментира той. Страната ни обсъжда и да помогне с ваксини на Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина, като имаме готовност да дарим общо до 150 хил. ваксини на съседните страни. Основното количество вероятно ще бъде от "АстраЗенека" поради слабия интерес към тях у нас, каза още Кацаров. Той потвърди, че турци идват да се ваксинират в България, тъй като при тях се предлага само китайска ваксина. Идват и македонци.

Преди ден бившият здравен министър Костадин Ангелов се опита да направи скандал от решението на МЗ, като подхвърли, че се каним да отказваме доставки. Служебният министър обаче увери, че нашите потребности са напълно задоволени и няма опасност да се стигне до дефицит на ваксини.

Кацаров даде да се разбере, че не желае да прави агресивна кампания за агитиране на хората да се ваксинират и основният му стремеж е да се улесни максимално достъпът до имунизация. Стимулираме кметовете да търсят различни форми, включително и в парковете, осигурихме ваксини на личните лекари, за да не се разкарват, обясни той. "Обсъждахме дали да не правим кампания там, където хората си получават пенсиите, но решихме, че ще се изтълкува като натиск. Не искаме да звучи като натиск или принуда, нека всеки сам да реши, но поне бихме искали с ваша помощ да направим по-рационален разговора, да не е само емоция и слухове. Оттам нататък всеки сам ще си реши", коментира той.

"Единственият начин да избегнем трета вълна - за добро или за лошо, е ваксинацията", каза още министърът. Лятото е удобно време за ваксинация, допълни той и съобщи, че след прекаран тежко COVID-19 през декември, предстои да се ваксинира през следващата или по-следващата седмица. Като още един стимул той изтъкна и факта, че бяхме сред първите, които издават европейския ваксинационен сертификат и вече сме свързани с европейската система за проверка по границите.

Кацаров не се отказва да твърди, че в началото хората са имали основание да се съмняват във ваксините поради липсата на достатъчно данни за тяхното действие. Днес обаче имаме огромен брой ваксинирани - няма друго лекарство, тествано върху 2 млрд. души, и броят на страничните ефекти е изключително малък, коментира той.

Колективният имунитет зависи не само от темпа на ваксинация, но и от хората, които са преболедували, каза още Кацаров. Той смята, че в пъти повече хора са се срещали с вируса у нас отколкото са официално регистрираните. Правят се опити чрез събиране на допълнителни данни от лабораториите да се установи колко души са се срещали с вируса и тогава ще бъде направена нова прогноза, всичко друго е догадки, коментира министърът.

ДАННИТЕ ЗА ИЗМИНАЛОТО ДЕНОНОЩИЕ

Новите случаи на заразени с COVID-19 са под 2% от тестваните, показва статистиката на единния информационен портал. С положителни проби за изминалото денонощие са 197 души при тествани 12 042 души. 

Във всички области на страната новорегистрираните болни са под 20 с изключение на София град, където вирусът е открит при 34 души. 

Хоспитализираните в болници са 2881, от които в интензивно отделение - 326. 21 души са загубили битката с болестта. 

Ваксинациите напредват, макар и с по-бавно темпо от заявеното за желано - за едно денонощие са поставени 21 992 дози. Така общо поставените дози стават 1 405 952, с две дози са ваксинирани 586 620 души. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари