България дава безвъзмездно 3 милиона лева за проекти в Западните Балкани, Близкия Изток, Африка и Азия

0
В Молдова, Армения, Грузия и Азербайджан ще бъдат финансирани общо 12 проекта на стойност 702 227 лева
В Молдова, Армения, Грузия и Азербайджан ще бъдат финансирани общо 12 проекта на стойност 702 227 лева Снимка: iStock

В Молдова, Армения, Грузия и Азербайджан ще бъдат финансирани общо 12 проекта на стойност 702 227 лева

Министерският съвет отпуска 3 376 448 лева безвъзмездна помощ за финансиране на проекти в страни от Западните Балкани, Източното партньорство, Близкия Изток, Африка и Азия, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Проектите съответстват на географските и секторни направления на Средносрочната програма за помощ за развитие и хуманитарна помощ на Република България за периода 2020 - 2024 година с приоритет върху страните от Западните Балкани и Източното партньорство.

В страните от Западните Балкани ще бъдат финансирани общо 39 проекта на стойност 2 215 820 лева.

В Република Северна Македония подкрепата е насочена към осигуряване на универсално здравно покритие и достъп до качествени здравни услуги, защитата и гарантирането на правата на човека със специално внимание към жените, децата и хората с увреждания, осъществяване на демократични реформи, а в Сърбия и Албания - към подпомагане на социално-икономическото развитие, осигуряване на приобщаващо и качествено образование и достъп до качествени здравни услуги.

В Босна и Херцеговина и Косово ще бъдат финансирани дейности за подобряване условията на обучение в детски градини и училища, а в Черна гора - за подкрепа на здравния сектор в страната.

В Молдова, Армения, Грузия и Азербайджан ще бъдат финансирани общо 12 проекта на стойност 702 227 лева.

Акцент сред одобрените за финансиране предложения в Молдова са изграждане на административен капацитет, осигуряване на приобщаващо и качествено образование и насърчаване на междукултурния диалог. В Армения и Грузия ще бъдат реализирани проекти в областта на образованието, гражданското общество и подкрепа за здравния сектор, а в Азербайджан за защита на правата на децата и предотвратяване на агресията в училищата.

В региона на Близкия изток и Северна Африка ще бъдат финансирани 5 проекта на обща стойност 148 711 лева. Те са насочени към осигуряване на приобщаващо и качествено образование (Ливан, Мароко), осигуряване на устойчива заетост за жени (Йордания) и на достъп до качествено здравеопазване (Тунис).

В региона на Африка на юг от Сахара ще бъдат подкрепени дейности за осигуряване на качествено и приобщаващо образование.

Страната ни ще финансира проект за обучение на деца със специални потребности във Виетнам.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари