Българите от Великобритания смятат, че са дискриминирани

2
Коронавирусът у нас продължава да отстъпва
Коронавирусът у нас продължава да отстъпва Видео: bTV

Коронавирусът у нас продължава да отстъпва

От Националния оперативен щаб отчетоха, че през изминалото денонощие няма починали, няма и новозаразени деца и медицински лица. По данни от 8 сутринта новите случаи са 6 при 346 извършени проби. Така общият брой на заразените става 2 519. Оздравелите са 1 090.

От днес отпада и задължителната карантина при влизане у нас за българи и чужденци от страните в Европейския съюз, и от Сърбия, и Северна Македония.

Заради многото болни на териториите им, това не важи за Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Италия и Малта.

Българите, кацащи оттам, подлежат на карантина, само ако не пътуват по хуманитарни или бизнес причини. А общността ни във Великобритания смята това за пълна дискриминация, предаде bTV.

Според заповедта на Кирил Ананиев от 29 май, на задължителната карантина не подлежат лица, пътуващи по хуманитарни причини, представители на търговско-икономически дейности, шофьори на автобуси и товарни автомобили за международен превоз, както и екипажи на кораби. Въпреки че идват от осемте европейски държави с много болни.

За Николина Паякова, която живее със семейството си във Великобритания, заповедта създава условия за дискриминация.

„Много сме възмутени от тази заповед, най-малкото защото мерките не са за всички. Ние пътуваме заедно 3 часа с един бизнесмен, например! Ако аз съм заразена или някой от самолета, то се предполага, че всички ще се заразим“, каза Николина Паякова, Лондон, Великобритания. След 1 седмица тя ще лети от Лондон за София с двете си деца. Но тъй като не попадат в нито една от освободените от карантина групи, ще трябва да я спазят 14 дни.

„Аз ще ида с личния си автомобил до летището, тоест единственият вариант да се заразя е на летището, където ще бъде и същия този бизнесмен. Рискът, който мога аз да занеса, е същият и за него! Дори той е по опасен, защото тук има бизнес и има много контакти, отколкото аз, която стоя тук сама с децата си! Не виждам логиката аз да съм под ключ с децата ми, а този бизнесмен да си ходи по задачи“, смята Николина.

От здравното министерство обясниха за bTV, че всички членки на Евросъюза трябва да гарантират правото на свободно движение на работници с “критични професии”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари