Българи в Турция: Шегуват се с нас заради поредните избори

0
С всеки вот броят на гласуващите намалява
С всеки вот броят на гласуващите намалява Снимка: БНТ

С всеки вот броят на гласуващите намалява

В Турция и на тези избори има най-много избирателни секции зад граница - 162. Секциите в Истанбул и района, където те са най-много, бяха запечатани без проблеми. Над 300 000 са нашите сънародници, които могат да гласуват там, предава БНТ.

За пети път за две години Хюлия Алтън и Сузана подготвят секции в кв. "Авджълар" в Истанбул, в чийто район има най-много изборни помещения в Турция - цели 50.

Хюлия Алтън: "Те хората вече се шегуват с мен. Особено в общината, като ме видят, започват - Какви са тези вече поредни пети избори, пак ли избори, пак ли избори? Само за шега ставаме".

Изселническите сдружения в Истанбул помагат за организацията на изборите. В дните преди и по време на вота.

Сузана: "Честно казано на тези избори никой вече няма нужда от информация, защото през три месеца сме на избори, и вече хората знаят как да работят и с машини, включително и възрастните".

Немалко изселници вече са се прибрали да гласуват в България, защото е пролет и ще нагледат и имотите си.

"Специално за автобуси не сме организирали, но имайте предвид, че Бурса е локомотивът на изселниците. Така, че всеки ден има нормални автобусни линии, които пътуват за България", казва д-р Танер Чавуш, Дружество за култура и сътрудничество на балканските изселници, Бурса.

Секция ще има дори дори Адана в земетръсния район на страната. Там ще има една за около 100-те души, които гласуват всеки път.

"След земетресението сега в Адана сме по-спокойни. Повечето хората влязоха в домовете си. В Адана предишните избори гласуваха около 80-100 души", казва Ибрахим Йълмаз, Дружество за култура и сътрудничество на балканските изселници, Адана.

Изборите се провеждат на фона на високата инфлация от над 55% и умора сред избирателите. Но хората търсят все по-активно връзката си с България.

"Породени в България и пораснали тук, тези хора сега планират да отидат в България да почват нов живот, защото там парите не са обезценени. Там има повече способности. Имам много приятели, дето отишли вече да живеят там", казва Исмаил Шахин, редактор във в. "Миллиет".

"Хората тук вече искат нещо да стане, да се случи в България. Най-сетне да има едно работещо правителство, защото едно работещо правителство винаги е от голямо значение, винаги е важно за добросъседските отношения", каза Нахиде Дениз, кореспондент в Истанбул.

В секционните комисии и генералното консулство се тревожат, че може да има забавяне при броенето на бюлетините и разписките от машините.

"Всички избирателни секции са в училища и тъй като следващият работен ден, понеделник, си е нормален учебен, сме подготвили да има помещение там, където да може да се изтегли комисията заедно със съответната техника и да изчакат приемането на протоколите", обясни Васил Вълчев, генерален консул на България в Истанбул.

С всеки вот броят на гласуващите намалява. На изборите през октомври миналата година гласуваха малко под 58 000 души, а през ноември 2021 г. - 88 000. Рекордът от 91 000 гласували от 2009 г. още не е достигнат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    мм
    А с тях не се шегуват разказа им се играта от няколко месеца умряха от глад рязанките и с мощната лира са умрели от гъдел но винаги тъка си говорят!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари