Българи патентоваха супердрон в САЩ

0
Предприемчивите българи се занимават и с прецизно земеделие
Предприемчивите българи се занимават и с прецизно земеделие

Старозагорска компания, която се занимава с технически приложения и анализи на дроновете, е патентовала у нас и в САЩ супердрон.

Нарекли сме го с латинското название на орела мишелов Buteo, защото също като него лети бързо и по същите недостъпни места“, пояснява пред старозагорския в. „Национална бизнес поща“ един от създателите му, старозагорският фотограф-художник Цветан Четъшки, пише Kmeta.bg.

В компанията, която е базирана в София, а експерименталната и база е в Стара Загора, работят още софтуерни инженери, програмисти, има и бивш пилот от ВВС. Едно от перспективните направления, което занимава новаторите, е т.н. прецизно земеделие. „След измерването и анализа на селскостопанските култури във фази на растеж те се подхранват с точно толкова хранителни вещества, колкото са им необходими“, пояснява ползата Четъшки.

По този начин освен че се пестят торове, препарати и активни вещества, се опазва и природата, защото няма излишъци, които не се усвояват  от  селскостопанските култури. В момента подобна тестова машина на компанията била на изпитания в САЩ, близо до Лас Вегас.

Екипът има и други върхови разработки, основно по управлението на данни в реално време. Един от тези проекти бил свързан с по-бързата и адекватна реакция при пожари и други бедствия. „Един дрон ще може да предава от мястото на пожара или бедствието информацията по няколко системи, визуални и топлинни, до всички участници в спасителните работи“, пояснява Четъшки. За съжаление на този етап нямало интерес от страна на държавните структури като основни потребители на такъв род информация.

Източник: kmeta.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари