Балетът в Русе загуби дългогодишния си ръководител Марияна Захариева

3
Марияна Захариева си отиде на 71 години. Светла да е паметта й!
Марияна Захариева си отиде на 71 години. Светла да е паметта й! Снимка: Русе Медиа

Марияна Захариева си отиде на 71 години. Светла да е паметта й!

Балетът в Русе загуби дългогодишния си педагог и балетмайстор на операта Марияна Захариева. Тъжната вест съобщи дъщеря ѝ Ася Русева, научихме от Русе Медиа. Марияна Захариева си отиде година, след като отбеляза 70-годишнината си с балета „Зле опазеното момиче“.

Марияна Захариева е отдала живота си на танцовото изкуство. Тя е възпитаник на Балетното училище в София, където учи при голямата Калина Богоева, забелязала първа потенциала на ученичката си не само да танцува, а и да преподава. На 22 години Марияна Захариева идва в Русенска опера, където остава до края. Освен работата като балетмайстор, тя години наред преподава в Училището по изкуствата – от сформирането на първата балетна паралелка през 1991 година.

В нейни постановъчни версии и адаптации публиката е гледала балетите „Жизел“, „Лешникотрошачката“, „Зле опазеното момиче“, танците в оперите „Евгений Онегин“, „Травиата“, „Аида“, „Веселата вдовица“, „Царицата на чардаша“ и много други. С много от спектаклите балетът прави турнета в почти цяла Европа, Дубай, Южна Корея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари