Байдън вероятно ще назначи жена начело на Пентагона

0
Смятана за уравновесена и привърженик на силно военно сътрудничество в чужбина, 59-годишната Флорной е била на различни длъжности в Пентагона от 90-те години на миналия век насам, а последният ѝ пост беше зам.-министър по политическите въпроси от 2009 до 2012 г.
Смятана за уравновесена и привърженик на силно военно сътрудничество в чужбина, 59-годишната Флорной е била на различни длъжности в Пентагона от 90-те години на миналия век насам, а последният ѝ пост беше зам.-министър по политическите въпроси от 2009 до 2012 г. Снимка: Twitter

Очаква се избраният за президент на САЩ Джо Байдън да направи историческа крачка и за пръв път да избере жена за министър на отбраната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА

Така ще падне една от малкото останали бариери пред жените в правителството и президентския кабинет, отбеляза агенцията.

Политически умерената Мишел Флорной, ветеран от Пентагона, е разглеждана от длъжностни и добре осведомени лица като първи избор за поста.

Този подбор ще стане след бурен период в Пентагона, през който по време на мандата на Доналд Тръмп начело на ведомството се изредиха петима мъже.

Последният напуснал министерския пост е Марк Еспър. Той беше уволнен от Тръмп в понеделник, след като беше на различно мнение по теми, включващи изтегляне на войски и използване на военните за потушаване на граждански безредици.

Ако бъде утвърдена, Флорной ще бъде изправена пред бъдеще с намаляващ военен бюджет и възможно участие на военните в разпределянето на ваксината срещу коронавирус.

Демократите отдавна искат да назначат жена на този най-висок пост в министерството, което допреди пет години не беше отворило всички длъжности, включващи участие в бойни действия, за жени.

Предполагаше се, че Флорной ще бъде изборът на Хилари Клинтън за военен министър, ако беше спечелила изборите през 2016 г.

Смятана за уравновесена и привърженик на силно военно сътрудничество в чужбина, 59-годишната Флорной е била на различни длъжности в Пентагона от 90-те години на миналия век насам, а последният ѝ пост беше зам.-министър по политическите въпроси от 2009 до 2012 г.

В момента е в управителния съвет на свързаната с отбраната фирма "Буз Алън Хамилтън". Това може да предизвика загриженост за конфликт на интереси, но нейните умерени възгледи вероятно ще осигурят подкрепа и от двете политически сили за пост, който изисква утвърждаване в Сената.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари