Байдън публично ще се ваксинира срещу COVID-19

0
60 на сто от американците заявяват, че ще се ваксинират
60 на сто от американците заявяват, че ще се ваксинират Снимка: Getty images

Избраният за американски президент Джо Байдън заяви, че публично ще се ваксинира срещу COVID-19, за да демонстрира безопасността на ваксината

По-рано такава готовност изразиха и президентите Барак Обама, Бил Клинтън и Джордж Буш-младши, информира БНТ.

На фона на вече над 14 милиона заразени и 276 хиляди починали избраният американски президент изрази увереност, че задължителното носене на маски през първите 100 дни от мандата му значително ще ограничи разпространението на болестта.

"Само 100 дни, не завинаги", уточни пред CNN Джо Байдън в първото си съвместно интервю с Камала Харис след изборите.

Байдън смята да направи маските задължителни в правителствените сгради. Правомощията му не включват заповед за повсевместно закриване на устата и носа, но избраната президентска двойка заяви, че ще разчита на личния си пример. Доналд Тръмп отхвърли задължителното носене на маски в транспорта като "прекалено рестриктивно".

Според сондажите 60 на сто от американците са готови да се ваксинират при 51% през септември. Две американски ваксини очакват до дни одобрение за разпространение в Съединените щати. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо отбеляза, че доставката на препарата на "Пфайзер" ще е сложен процес.

Андрю Куомо, губернатор на Ню Йорк: Пакетът върви с гео-тракер, GPS проследяващо устройство и термомонитор, който отчита вътрешната температура.

Куомо подчерта необходимостта от транспортиране и съхранение при ниски температури.

"Ваксината пристига опакована в сух лед, защото трябва да е ултра студено. Когато получите пакета трябва да смените сухия лед, а после да го подменяте на всеки пет дни. Всеки флакон съдържа пет дози, преди употреба препаратът се разрежда с приложени течности", уточни още губернаторът.

Медицинският експерт Антъни Фаучи прие да остане в екипа на следващата президентска администрация. Пред BBC той се извини за свой коментар, че одобрението на ваксината на "Пфайзер" във Великобритания е било "прибързано".

"Не исках да намеквам за някаква небрежност, въпреки че прозвуча така", каза специалистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари