Бачковският манастир не смогва със сметките за ток

0
Заради високите сметки за ток параклисът "Вси светии" е затворен за посетители, а в музея няма отопление
Заради високите сметки за ток параклисът "Вси светии" е затворен за посетители, а в музея няма отопление Снимка: БНТ

Последната фактура за ток, която плащат тук, е близо три пъти по-висока от очакваното и надхвърля 30 000 лева

Икономии на тока и в Бачковския манастир. От светата обител са платили последната си сметка за електричество изключително трудно и ако новата фактура е в същия размер, признават, че ще искат разсрочване на задълженията или помощ от държавата.

Заради липсата на отопление, част от ценните икони и експонатите в музея на манастира стоят на студено и има реална опасност да бъдат увредени.

Заради ковид кризата и студеното време, посетителите в Бачковския манастир са намалели значително. Намаляват и приходите, за сметка на разходите. Последната фактура за ток, която плащат тук, е близо три пъти по-висока от очакваното и надхвърля 30 хил. лева.

"Ако януарската е като декемврийската, няма да имаме възможност да я платим. В момента сме на минимум, църквата няма как оттам да спестим, тъй като тук идват болни хора, инвалиди, някой път остават по половин – един час пред чудотворната икона се молят и решихме там да не спестяваме отопление", обясни Васил Апостолов – секретар на Бачковския манастир, цитиран от БНТ.

Икономии обаче се правят в други части на манастира. Заради високите сметки за ток параклисът "Вси светии" е затворен за посетители, а в музея няма отопление.

"Няма голяма разлика, изравни се температурата – тази която е навън, с тази в музея. Тази година не го отопляваме, няма как да си го позволим. За иконите не е толкова добре, да се надяваме, че времето ще се обърне, това е най-голямата надежда, Господ да реши да ни стопли малко", казва Стамен Пепелишев – уредник в музея на манастира.

Заради липсата на отопление водата в тръбите замръзва и в манастира вече има няколко ВиК аварии.

"Дано като се стопли времето и се отмразят, да няма по-големи щети, някъде спукани тръби, течове, защото това, което се опитваме да спестим, ще го дадем за аварии", коментира секретарят на Бачковския манастир.

Игуменът на манастира епископ Сионий изрази надежда, че държавата ще се намеси и ще помогне на храмовете. Защото манастирите и църквите няма да издържат да плащат ток на тези цени, а не могат да затворят врати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари