Баба Марта пристигна в „Медика“

0

Лечебни заведения „Медика“ закичиха с мартеници всички свои пациенти и служители.

Бяло-червените обредни украшения са изработени от дейци от БЧК и Пенсионерски клуб – село Красен. Сутринта на 1-ви март жените, направили мартениците собственоръчно вързаха  произведенията си на болните и посетителите от  УМБАЛМедика Русе“, СБАЛК „Медика Кор“, СБАЛФРМ „Медика“, МЦ „Медика Експерт“ и ДКЦ-2.

Традицията повелява в първият ден на женския месец най-възрастната дама в семейството да закичи с усукани червени и бели нишки всички вкъщи. Шестте самодейки от Красен в продължение на час посещаваха пациентите, за да вържат на всеки мартеничка. За допълнително потапяне във фолклорния ритуал две от участничките бяха обякли народни носии. Вниманието, което болните получиха от ръководството на Лечебни заведения „Медика“ несъмнено повлия положително на настроението им.

Характерният за Балканския полуостров обичай е запазен от векове. Красивата легенда за  нишката, изпратена по гълъб от Кубратовата дъщеря Хуба до Хан Аспарух ни вдъхновява всяка година. Мистиката и обредността във връзването на мартениците ни карат да се чувстваме горди, че сме част от общност, запазила традицията толкова дълго. Това е и причината да вярваме, че вплетените в едно червени и бели вълнени конци ще ни пазят от злочестия цяла година и ще ни донесат здраве и щастие, а поставянето им върху цъфнало дръвче ще направи земята още по-плодородна.

Чрез инициативата организаторите, освен запазване на хилядолетната традиция, целят подпомагане на занаятчийството в малките населени места. Народните занаяти носят в себе си красота, въображение, и творчество, което не може да се сравни с продуктите, получени при масовото производство. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари