"Аз съм българският Навални." Или когато се изгуби нишката с реалността

1
Стъки бил българският Навални, Иван Гешев бил българската Лаура Кьовеши. Остава Бойко Борисов да се оприличи на Нелсън Мандела
Стъки бил българският Навални, Иван Гешев бил българската Лаура Кьовеши. Остава Бойко Борисов да се оприличи на Нелсън Мандела Снимка: БГНЕС / Архив

Стъки бил българският Навални. Но може би Марешки прилича повече на руския опозиционер? А Иван Гешев бил българската Лаура Кьовеши. Остава Бойко Борисов да се оприличи на Нелсън Мандела

 Коментар на Петър Чолаков в Дойче Веле

В България обичаме да сравняваме родните знаменитости с изтъкнатите представители на големите нации. ММА боецът Станислав Недков-Стъки и лидерът на "Воля" Веселин Марешки например са в задочен спор кой от тях е "българският Навални". В крайна сметка, щом имаме "кандидати" за "българския Синатра" и "българския Елвис", защо да няма и наш "аналог" на руския опозиционен лидер?

Да оставим настрани липсата на скромност. Работата е там, че Навални в продължение на години се съпротивлява на един окопал се във властта авторитарен режим, рискувайки всичко, дори физическото си оцеляване. Но същото не може сериозно да се твърди за Стъки и Марешки. Всъщност и за двамата остава подозрението, че са били приближени на управлението на ГЕРБ, за което 90% от българите посочват, че "има корупционен проблем" (според "Трансперънси интернешънъл").

Боец против или за ГЕРБ? 

От една страна ММА боецът, политолог и кандидат за президент Недков твърди, че не е свързан с ГЕРБ. От друга, той използва реторика, която напълно съвпада с тази на партията на Борисов, която с кратки антракти управляваше повече от десетилетие. След изборите на 4 април 2021 Недков патетично заяви, че правителство, в което не участват ГЕРБ и Борисов, ще е "подмяна на вота и пладнешки грабеж"; заплаши, че ще дойдат на власт "хора без CV-та и мутреси", което щяло да доведе "до спиране на еврофондовете".

Като лидер на новоучреденото Консервативно-патриотично движение, което издигна кандидатурата му за държавен глава, Станислав Недков атакува президента Румен Радев със същите фрази, които се чуват от Бойко Борисов и неговите приближени.

Щом служебният кабинет съобщи, че разполага с документи, които пораждат съмнението, че г-н Недков е бил сред "бенефициентите" на модела ГЕРБ-ДПС, получавайки в съмнителни конкурси над 1 милион лева, Недков нахлу, придружен от здрави момчета, в кабинета на министъра на спорта, за да "иска обяснения". Дали г-н Недков е получил суми от държавата чрез нагласени конкурси - това ще каже съдът. Ала борците за законност и демокрация не би трябвало да броят хулиганските си прояви за "трудов стаж".

А ако Борисов се обяви за българския Мандела?

Месеци преди Станислав Недков, и Веселин Марешки се оприличи на Навални. Що се отнася до г-н Марешки, осъден на 4 години затвор за рекет - фактът е, че той не успя да разсее съмненията, че в 44-ото Народно събрание "Воля" бе по-често патерица на коалицията между ГЕРБ и ОП. Дали г-н Марешки е бил "мотивиран" да подкрепя бившите управляващи чрез дамоклевия меч на завладяната от олигархични интереси съдебна система, или не - това е важен въпрос, на който трудно можем да дадем категоричен отговор. Но при всяко положение и той е твърде далеч от облика на борец против статуквото, поради което сравнението с Навални е нелепо.

По принцип, сравненията на българските изтъкнати личности с тези на големите нации силно намирисват на провинциални комплекси. Добре е също, когато се правят паралели, да не се изпуска съвсем нишката, която свързва полето на въображението с реалността. Вече чухме магистрати да наричат Иван Гешев "българската Кьовеши", а Борисов сравни идването на власт на служебното правителство с 9-ти септември. Остава само лидерът на ГЕРБ, който навсякъде се жалва, че е обект на репресии - въпреки множеството категорични данни, че управлението му е замесено в тежки корупционни скандали и други престъпления - да се обяви за българския Нелсън Мандела. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари