Автошествие блокира кръговото кръстовище на Дунав мост

3
Протестиращи от четири града се събраха в подкрепа на 7-месечната Катерина
Протестиращи от четири града се събраха в подкрепа на 7-месечната Катерина Видео: Русе Медиа

Протестен автопоход в подкрепа на семейството на бебето Катерина, отнето от немските социални служби от родителите му заради съмнения за домашно насилие, затвори за кратко кръговото кръстовище към Дунав мост при Русе.

Над 40 автомобила и стотина души от Русе, Разград, Кубрат, Две могили преминаха през целия град, за да стигнат до граничния пункт и да настояват 7-месечното момиченце да бъде върнато на семейството му.

Със скандирания „Върнете Катерина“ съпричастните към драмата на родителите поискаха българското дете обратно в България. Хората са направили подписка с над 3000 подписа, предадена на немския съд, с която доказват, че семейството може да се грижи за бебето. Подобно официално писмо изпрати и община Две могили, откъдето е бащата на Катерина, предава Русе Медиа.

Катерина е взета от социалните служби в Германия от ръцете на майка й и баща й. Без съд, без присъда, а сега тепърва ще трябва да се решава прави ли са, не са ли прави. Настояваме абсолютно всички процедури, които са спрямо тяхното законодателство, да бъдат прескочени, детето спешно да бъде върнато на майка му и баща му, да се приберат в България. България не дава български деца , без значение чуждо законодателство, без значение какво казват, дали са прави или не. Ние настояваме българското дете да бъде прибрано при майка си и баща си“, заяви организаторът на протеста Давид Александров.

Роднините на семейството разчитат българските власти да им помогнат, за да се поправи тази несправедливост.

Това е наше дете, това е моя племенница и ние си я искаме обратно. Отнеха ни я, без да има защо, без да е доказано нещо, просто я взеха и не искат да ни я върнат, а ние не можем да допуснем това нещо, няма да го допуснем и не искаме да го допускаме. Нека ни чуят, ние го правим за всички деца“, каза емоционално лелята на Катерина Абелита Христова

Вуйчото Милен Христов сподели, че не е редно първо да се взема детето, а впоследствие да се установява вина. „Недопустимо по такъв начин да действат, репресивно срещу семейството, с кратки срещи, те не си спазиха изискването, което им предостави съдът, да осигурят социален дом, където да бъдат настанени майката с детето. Този срок изтече миналата седмица, какво правим оттук нататък, никой не знае“, каза той.

Близките се надяват, че протестът им ще бъде чут. Те няма да се откажат да се борят с подкрепата на много българи и у нас, и в Германия, за да се върне малката Катерина при родителите си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари