Автоматичните станции за нивото на река Дунав се "бъгнаха"

2
От ИАППД заявиха, че ще се запознаят тепърва с проблема
От ИАППД заявиха, че ще се запознаят тепърва с проблема

Деветте автоматични станции, монтирани по поречието на река Дунав от Ново село до Силистра, вече седмица не изписват коректно информацията на електронните си табла.

По неофициална информация фирмата, която е отговорна за изграждането и поддръжката им, се опитва да отстрани проблема, но към момента той все още е налице, предаде Русе Медиа.

Въпросните системи замерват в реално време нивото на реката и подават автоматично информацията към Речния информационен център БУЛРИС, както и към ИАППД. Според запознати от този проблем с изписването са засегнати и деветте станции в основните речни пристанища от българския участък на Дунава.

Модерната техника е доставена и монтирана през 2014 г. от фирма „Ломини“, като проектът е на стойност около 950 000 лв. и е финансиран по ОП „Транспорт“. Станциите трябва да отчитат в реално време нивото на реката, температурата на водата и въздуха, влажността на въздуха, валежите, скоростта и посоката на вятъра.

От ИАППД заявиха за Русе Медиа, че ще се запознаят тепърва с проблема и причините за възникването му.

В същото време, във връзка с изграждането на кейовата стена в района на бъдещото яхтено пристанище, всички понтонни съоръжения и стоянки между Понтони №2 и №10 са премахнати. Това е направено, за да не пречат на драгажната дейност, която се извършва в момента за удълбочаване на реката. Част от корабите са преместени в лимана на бившата Корабостроителница, а други – в района край плаващия кран „Титан“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари