Автобусът от катастрофата в Бургас - бракуван и препродаван

1
Автобусът е бил в много лошо техническо състояние и според прокуратурата не е напускал пределите на страната
Автобусът е бил в много лошо техническо състояние и според прокуратурата не е напускал пределите на страната Снимка: БНТ

Какво е известно за автобуса, с който са превозвани бежанците

Оказва се, че той е бил бракуван и препродаден, докато накрая попадна при трафикантите, предаде БНТ

Големият въпрос тук е как автобус, който е бил дерегистриран и освен това е явно със съмнителни номера се е движел по пътищата на страна и е стигнал до границата.

Маршрутът на автобуса изглежда може да помогне за разплитане на цялата престъпна схема.

Автобусът е бил бракуван в Кърджали и продаден на фирма от Хасково, която се занимава да търгува с различни превозни средства. Нейната база е в Харманли, където е и бежанския център.

Екип на БНТ беше пред паркинга на фирмата "Тони 2004" ЕООД. По тяхна информация НАП-Пловдив е започнала проверка на финансовото състояние на фирмата, която е купила бракувания вече автобус.

Бившият собственик на автобуса, който катастрофира сутринта в Бургас, пълен с мигранти, е Петко Найденов Костов, който има транспортна фирма. По информация на диспечерите от автогара Кърджали негови автобуси са спрели да обслужват редовни линии преди много години и напоследък се занимавал със случаен превоз. Наш екип потърси собственика в седалището на фирмата.

Фирмата "Виржиния Н" е регистрирана на адрес в квартал Възрожденци в Кърджали, не намерихме собственика на мястото, но разговаряхме с неговите деца, които ни казаха, че той е извън града. Самия той не пожела да разговаря.

След като автобусът бил отписан от системата на КАТ-Кърджали, той е бил продаден на хасковска фирма, която има автоборса в Харманли.

"Автобусът е собственост на хасковска фирма, тя на свой ред го закупува от кърджалийска такава, този автобус е бракуван. Няма никакво основание да се движи по пътищата на страната, изяснили сме как е придобит, задържан е собственикът, който го е предал на тези две лица така че се работи и там", заяви Иван Демерджиев, служебен министър на МВР.

Опитите ни да се свържем със собственика на борсата Иван Попов, се оказаха безуспешни. Синът му отказа да разговаря. Автобусът е бил в много лошо техническо състояние и според прокуратурата не е напускал пределите на страната. Регистрационните му номера обаче са нидерландски и не отговарят на марката и модела на превозното средство, така че вероятно са крадени.

За последните две седмици в Хасковско са задържани двама сирийци, които са превозвали нелегални имигранти. Задържаните също са били сирийци и са карали с недействителни регистрационни табели. Били са със статут на хуманитарни бежанци и също са от бежанския център в Харманли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Хари
    Бахти криминалето, че то е за филмиране. И ко прайм ся?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари