Австрия е против влизането на България в Шенген

1
В Австрия са пристигнали над 90 000 бежанци, преминали по т.нар. балкански маршрут, за да влязат в страната
В Австрия са пристигнали над 90 000 бежанци, преминали по т.нар. балкански маршрут, за да влязат в страната Снимка: БТА / АР

В Австрия са пристигнали над 90 000 бежанци, преминали по т.нар. балкански маршрут, за да влязат в страната

Австрийското министерство на вътрешните работи съобщи, че страната се противопоставя на премахването на проверките по границите на България, Хърватия и Румъния, които са членки на ЕС, предаде ДПА, цитирайки вестник "Курир", цитиран от БТА.

Тази седмица еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон предложи трите страни да бъдат включени в европейското безвизово Шенгенско пространство, в което няма гранични проверки.

„Сега, когато системата на външните граници не работи, не е подходящ момент да се гласуване разширяване" (на Шенгенското пространство), заяви пред вестник "Курир" австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер, който е от консервативната Австрийска народна партия.

В момента Австрия се сблъсква с увеличен брой пристигащи бежанци, които са преминали през други държави от ЕС по т.нар. балкански маршрут, за да влязат в страната. По данни на вътрешното министерство от началото на годината до австрийската граница са достигнали над 90 000 души. От тях 75 000 не са били регистрирани преди това в нито една друга държава от ЕС.

Гласуването за присъединяването на трите държави към Шенгенското пространство е насрочено за 8 декември. Решението трябва да бъде взето с единодушие.

В Шенгенско пространство, което обединява 26 страни, до голяма степен няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, докато държави, които са извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Мунчо
    Напълно нормално.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари