Австралийски учени откриха над 600 нови биологични вида през изминалата година

0
Някои от новите видове, сред които неизвестни досега паяк, планинска жаба и торбеста мишка, вече са застрашени от изчезване
Някои от новите видове, сред които неизвестни досега паяк, планинска жаба и торбеста мишка, вече са застрашени от изчезване

Някои от новите видове, сред които неизвестни досега паяк, планинска жаба и торбеста мишка, вече са застрашени от изчезване

Миналата година в Австралия са открити повече от 600 нови биологични вида, показват правителствени данни, цитирани от Синхуа и БТА.

Според последното Проучване на австралийските биологични ресурси (ПАБР), което беше публикувано от Министерството на енергетиката и климатичните промени през 2022 г., учените са посочили 626 нови местни растителни и животински вида.

Сред тях е иLаmаrсkdrоmiа beagle - рак, ендемичен за водите край бреговете на Западна Австралия, който се замаскира с гъби, събрани от морското дъно, за да се предпазва от хищниците.

Друг вид, Glyptapanteles andamookaensis, е паразитна оса от Южна Австралия, която инжектира ларвите си в жива гъсеница, за да се развият. След като се излюпят, малките оси се измъкват от гостоприемниците си.

Последното издание на ПАБР е публикувано за Деня на признателност на таксономите в чест на работата на учените за идентифициране, класифициране и наименуване на нови видове.

Толкова е вълнуващо да си помислим, че всеки ден откриваме и наименуваме около 2 нови вида. Класифицирали сме едва около една трета от видовете, които се срещат в Австралия“, казва в изявление Таня Плиберсек, министър на околната среда и водите. „Не можем да защитим застрашените или изчезващи видове, без да знаем какви са те и къде живеят – описанието им ни помага да се грижим за тях и в бъдеще“, добави министърката.

Някои от новите видове, включени в доклада, сред които неизвестни досега паяк, планинска жаба и торбеста мишка, вече са застрашени от изчезване поради инвазивни видове, горски пожари и изменение на климата. Според доклада едва 30% от всички животински видове на Земята са документирани от учените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари