Атанас Славов: Писмото с оплаквания на Гешев до Европа и САЩ е абсурдно

0
Реформата в КПКОНПИ започва в края на месеца, законопроектът е почти готов
Реформата в КПКОНПИ започва в края на месеца, законопроектът е почти готов Снимка: БГНЕС

Реформата в КПКОНПИ започва в края на месеца, законопроектът е почти готов

Законопроектът за разделянето на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество ще бъде внесен до края на месеца. Имаме яснота как да изглеждат двата нови органа, остава да изчистим детайлите.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ зам.-председателят на ПГ на "Демократична България" и зам.-председател на правната комисия в парламента Атанас Славов.

Фокусът ще е разследване на корупционни престъпления. Досега КПКОНПИ нямаше разследващи функции, а с новия законопроект ще има такива, добави той.

По думите му опасенията, че с разследващите функции КПКОНПИ ще се превърне в паралелна прокуратура, са неоснователни.

Основната функция на прокуратурата е обвинението, а разследването се извършва от различни органи. Ще има още един разследващ орган, специализиран в разследването на корупционни престъпления, заяви зам.-председателят на правната комисия, като добави, че резултати от реформата очаква във втората половина на годината.

Зам.-председателят на ПГ на "Демократична България" отбеляза, че в новото ръководство на КПКОНПИ трябва да влязат хора с безспорен авторитет и висок професионализъм. За съжаление, в сегашното ръководство критерият "висок професионализъм" в голяма степен не е изискван, посочи Славов.

Той коментира и писмото на главния прокурор Иван Гешев до редица институции и държави членки на Европейския съюз, както и до посланика на САЩ у нас, в което той се оплаква от натиск от страна на новата власт.

Писмото е доказателство, че има нужда от конституционни промени, за да не се разчита само на добрата воля на главния прокурор да се оттегли от поста. Трябва да има работещ механизъм, когато имаме лице заемащо тази длъжност, което е нарушило определени норми, то да бъде отстранено. Трябва да има механизми и на законово, и на конституционно ниво, така че главен прокурор с качествата на г-н Гешев или на г-н Филчев да не бъде възможно да заеме поста, заяви Атанас Славов.

Нашите европейски партньори са наясно с проблема. Именно те са поставяли тежката диагноза, че няма механизъм за контрол на главния прокурор. Не мисля, че писмото на Гешев ще има особен пиар ефект, то по-скоро доказва, че няма кой да му търси отговорност. Не съм изненадан от това писмо. Писмото е абсурдно и няма да има очаквания от г-н Гешев ефект, каза още Славов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари