Атанас Пеканов очаква ЕС да се смили при оценяването на инфлацията ни

0
Вицепремиерът се надява на гъвкавост от Брюксел, когато преглежда готовността на България за еврото
Вицепремиерът се надява на гъвкавост от Брюксел, когато преглежда готовността на България за еврото Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът се надява на гъвкавост от Брюксел, когато преглежда готовността на България за еврото

"България се справя добре с критериите за въвеждане на еврото. Работата на правителството за влизане в еврозоната на 1 януари 2024 г. продължава", заяви днес служебният вицепремиер Атанас Пеканов пред БНТ.

По думите му, страната ни покрива добре изискванията за размерите на дълга и дефицита като напомни, че в момента те са дерогирани и малко отклонение от тях не е беда. "Проблем може да е критерият за инфлацията, която е доста висока към момента. Страната ни има по-висока инфлация спрямо еврозоната, но този критерий е замислян отдавна и при други обстоятелства. Затова там се надявам на някаква гъвкавост от страна на еворинституциите - когато ни оценяват, да вземат предвид променящата се обстановка", допълни Пеканов.

Според него у нас е налице голямо мнозинство в подкрепа на еврото. В същото време призна, че има и гласове против. "Аз чувам тези гласове. Разбира се, че има рискове - тук е ролята на държавата да се включи като действа отговорно. Но съм против идеята, че трябва да изчакаме да станем богати и тогава да се присъединим. Ако влизането ни донесе позитиви, защо трябва да чакаме да ги настигнем и то в по-трудна среда? Не е ли добре сега да се възползваме от това в една много турбулентна ситуация да влезеш в силния съюз? В същото време инвестициите сега също се насочват от Азия към Европа заради геополитическата обстановка. И ние трябва да искаме да сме там и да сме със силни позиции", каза още вицепремиерът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари