Атанас Пеканов: Има риск да загубим част от парите, ако не завършим в срок проекти по Плана

0
Той подчерта, че никой не е очаквал служебното правителство да изготви план, който да бъде напълно приет от ЕК
Той подчерта, че никой не е очаквал служебното правителство да изготви план, който да бъде напълно приет от ЕК

Бившият служебен вицепремиер заяви, че не подготвя политически проект

Премиерът Кирил Петков съобщи пред депутатите, че Планът за възстановяване и устойчивост е изпратен в Европейската комисия. Той уточни, че предстои обществено обсъждане по промените в документа.

"Целият процес по изработката на Плана е дълъг и има много технически моменти. Сегашното внасяне вероятно е изпращане на предложенията на новите министри до ЕК, за да се покаже какви идеи имат. Става въпрос за такива стъпки, които в този процес се правят всяка седмица. Трудно е да се обясни какво е официалното изпращане и какво е подаване на бележки. Надявам се да са върнали бележки по критиките от края на декември", коментира бившият вицепремиер в служебните правителства Атанас Пеканов в студиото на "Опорни хора".

Той подчерта, че никой не е очаквал служебното правителство да изготви план, който да бъде напълно приет от ЕК.

"В началото на октомври имахме нашата позиция, знаехме и тази на ЕК. Ние не искахме да обещаваме неща, с които ще се обвържат парите, а те да трябва да зависят от бъдещи конституционни промени. По отделните сектори техническите коментари ни изненадаха. ЕК иска да знае какво и кога ще се случи до 2026 г. по определени проекти. Особено трудно е това да се случи в среда на изключителна несигурност. Комисията ни развя червен флаг. ЕК не иска вяли обещания, а конкретика", заяви икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Пеканов очаква напредък в преговорите в сферите на енергетиката и правосъдието.

"Един от добрите моменти е, че редовното управление има повече сила при преговорния процес. Надявам се да се преборят и нашата позиция, особено в частта за въглищните централи, да бъде защитена", заяви Пеканов.

Опасенията на икономиста са свързани най-вече със забавяне на изпълнението на проектите в Плана.

"Парите са там за нас. Няма да бъдат дадени на друга страна. Но ако не започнем изпълнението, няма да завършим целите и да изпълним Плана и така няма да вземем парите. Ние се забавяме със започването на реализацията. Реформите също трябва да се случват, реалистично е те да се осъществят за 2-3 г. Но проектите, които са свързани с обявяване на обществени поръчки, процедури по обжалване, трябва да бъдат реализирани до 2026 г. Ако не изпълним високите цели, които са заложени, може да не получим част от парите. Това е част от условието - пари срещу резултати", подчерта Пеканов.

Бившият служебен вицепремиер коментира и "Бюджет 2022". Според него е съвсем нормално финансовата рамка да бъде решена през настоящата година, а не в края на 2021 г..

"Ако смятаме, че бюджетът трябва да бъде рестриктивен, това отчасти ще намали растежа, но може да намали и инфлацията. Ако смятаме, че не трябва да бъде рестриктивен, трябва да помогнем на домакинствата, които най-много страдат от високите цени. В България енергийната бедност е огромна. Трябва решение дали да се дават целеви помощи на някои групи или на всички. Вървим към тенденция за подпомагане на групите с ниски и средни доходи. Българската държава няма дефиниция за енергийна бедност, ако имахме в закона такава норма, можеше да се адресира автоматично такава помощ", подчерта Атанас Пеканов.

Според него не е проблем, ако бюджетният дефицит е в рамките на 4,1%, но такъв би имало, ако се стигне до 7-8%. Все пак Пеканов е оптимист, че страната върви към овладяване на пандемията, което да доведе до намаляване на несигурността. Защото все още много бизнеси имат проблеми с планирането.

Пеканов беше категоричен, че не участва в нов политически проект на президента Радев.

"Няма партийно строителство от моя страна", лаконичен беше бившият служебен вицепремиер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари