AstraZeneca е продала Ковид ваксини за 275 милиона долара

0
Средната цена на една доза през първото тримесечие е била около 4 долара
Средната цена на една доза през първото тримесечие е била около 4 долара Снимка: МЗ / архив

Средната цена на една доза през първото тримесечие е била около 4 долара

Ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca е осигурила 275 млн. долара продажби през първото тримесечие, съобщи производителят на лекарства. Шведско-британската компания публикува по-добри от очакваните резултати и прогнозира ръст през второто полугодие. Това е първият път, когато фирмата дава финансови подробности за разпространението и продажбите на ваксината, която разработи с Оксфордския университет.

Припомняме, че в началото на ваксинационната кампания AstraZeneca заяви, че няма да спечели от лекарството си по време на пандемията.

Отчетените приходи от ваксината включват доставка на около 68 млн. дози, обяви AstraZeneca, добавяйки, че продажбите в Европа, където производителят е изправен пред съдебен процес, са за 224 млн. долара, на развиващите се пазари - 43 млн. долара и 8 млн. долара в останалата част на света.

Продажбите от 275 млн. долара за 68 млн. дози се равняват на цена от около 4 долара за доза, изчислява Reuters, цитиран от Economic.bg.

Резултатите за компанията идват след трудния старт на годината, тъй като производителят на лекарства се бори с производствени проблеми и е пред съдебна битка след съкращаването на доставките до Европа, докато регулаторите изследват редките кръвни съсиреци при хора, получили инжекция с медикамента на AstraZeneca.

Състезание при ваксините

AstraZeneca беше един от лидерите в световната надпревара за разработване на ваксина срещу COVID-19. Неговият евтин и лесно транспортируем медикамент беше приветстван като крайъгълен камък в борбата с пандемията, но оттогава се сблъска с поредица от неуспехи.

Във финансовия си отчет AstraZeneca посочва, че вече увеличава доставките на ваксини и производствените процеси се подобряват, без да дава подробности.

Pfizer, чиято ваксина е няколко пъти по-скъпа от тази на AstraZeneca, през февруари прогнозира, че ваксините срещу COVID-19, разработвана съвместно с BioNTech, ще ѝ донесат 15 млрд. долара от продажби. Анализаторите очакват дори повече – 18 млрд. долара.

BioNTech очаква близо 10 млрд. евро (12.1 млрд. долара) приходи от доставки на ваксината тази година.

Moderna през февруари заяви, че очаква продажби от 18.4 млрд. долара от собствената си ваксина тази година.

AstraZeneca заяви, че ще подаде заявление за спешна употреба в САЩ през следващите седмици, като добави глобални данни от изпитанията на последния етап и нови данни от реалния свят след въвеждането в употреба.

Данните за ефикасността на ваксината са били поставяни под съмнение в миналото, припомня Reuters.

Устойчив бизнес

Докато коронавирусът продължава да има смесено въздействие върху производителите на лекарства, основният бизнес на AstraZeneca се оказа устойчив. Производителят се придържа към прогнозата си за 2021 г. и дори очаква по-добри времена занапред. Неговите насоки не включват никакво въздействие от продажбите на ваксината и нейната покупка на Alexion за 39 млрд. долара, която се очаква да бъде финализирана през третото тримесечие.

"Очакваме въздействието на COVID да намалее и очакваме ускоряване на производителността през втората половина на 2021 г.“, заяви главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио.

Общите приходи от 7.32 млрд. долара за трите месеца до март надхвърлят очакванията на анализаторите от 6.94 млрд. долара, докато основната печалба от 1.63 цента на акция надхвърля консенсусната прогноза на анализаторите от 1.48 долара.

Тримесечният ръст на продажбите се дължи на най-продаваното лекарство за рак на белия дроб Tagrisso, приходите от него раста със 17% до 1.15 млрд. долара, докато приходите от лекарството за сърце и диабет Farxiga скочиха с 625 млн. долара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари