Асен Василев за казуса с пенсиите: Не е политическа грешка, това е намерението на правителството

1
Размерът на максималния осигурителен доход ще бъде вдигнат, подчерта Василев
Размерът на максималния осигурителен доход ще бъде вдигнат, подчерта Василев

"Не е политическа грешка, това е намерението на правителството". 

Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев във връзка с обещанието към пенсионерите с преизчислените пенсии и намалени Covid добавки да получат през януари толкова, колкото и през декември, което обаче не се случи.

Василев подчерта, че в момента от НОИ има изработен механизъм как всички пенсионери да бъдат компенсирани така, че да няма понижение на общия доход:

"Към момента всички пенсии са или същите, или по-високи, но добавката е по-ниска и затова някои от пенсиите са на по-ниски нива. Финансовият ресурс е наличен - миналата година имаме 3 млрд. , тази година има заложени достатъчно средства. В Закона за удължаване на действието на Бюджет 2021 ще бъде добавен текст, който ще позволи на НОИ да направи това".

В предаването "Неделя 150" министърът на финансите заяви, че е готова проекторамката на бюджета за 2022 година и следващата седмица ще бъде съгласувана с всички министерства, след което и със социалните партньори, за да може в края на януари да бъде внесен в парламента:

"Стъпваме до голяма степен на това, което е било миналата година, но в честта политики има заложени доста от политиките, които са в коалиционното споразумение. Макрорамката е променена, стъпваме на реални отчетни данни за 2021 година".

Размерът на максималния осигурителен доход ще бъде вдигнат, подчерта Василев и припомни, че е записано и в коалиционната споразумение, че това ще стане след консултации.

"Премахват се два излишни данъка, които само създават бумащина за фирмите - данък "Уикенд" и данъка върху лихвите", съобщи още вицепремиерът и посочи, че през 2021-ва без промяна в данъчните ставки има общи приходи в хазната от почти 8 млрд. лева повече. Той изказа очакване това да продължи и през 2022 година. 

По думите на Василев не се разглежда вариант за намаляване на ДДС на енергоносителите на 10%:

"Намаляването на цените на ток, парно и вода трябва да стане на база намаляване на разходите в системата. Тук е нашият упрек към КЕВР - че се вземат решения, без да се разгледат реалните разходи на дружества в системата".

АПИ да започне да работи с реален бюджет, а не да се правят тези извращения, бих казал, с постановления на МС постоянно да се отпускат допълнителни средства, за който участък правителството реши. ... Трябва да се раздели текущият ремонт от основния ремонт на пътища", обясни още Асен Василев.

Бюджетите на министерствата и ведомствата в бюджетната сфера е предвидено да останат каквито са, подчерта той и поясни, че изключение ще са доходите на учителите. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Мижи да те лажем.
    Докато в България при пълен изискуем стаж пенсията е между 38 - 42 % от размера на получаваната заплата, то в останалите европейски държави, тази сума е между 60 до 80 %. Е, и? Какво правим сега с пенсионерите и техните мизерни пенсии?. Пак ли ще ги лъжат така както ББ?
  • 1
    1
    Еб@ти "Промяната..."!
    Канадеца и Кокорко, с тая тяхна политика за увеличение на цените и намаление на доходите, много скоро ще хапнат хурката...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари