Асен Василев обеща помощ за битовите потребители на природен газ

1
Финансовият министър заяви още, че е възможно след края на мораториума на цените на газа и електроенергията, поскъпването да бъде и 0%
Финансовият министър заяви още, че е възможно след края на мораториума на цените на газа и електроенергията, поскъпването да бъде и 0% Снимка: БГНЕС

Битовите потребители на газ ще бъдат подпомогнати за месеците от декември до март заради скока на цените

Това съобщи в предаването „120 минути“ министърът на финансите Асен Василев.

Ресурсът вече е заделен с решение на Министерски съвет и решението на Народното събрание като част от 800 млн. бюджетни средства. Конкретната схема в момента се разработва в министерството на енергетиката, предполагам, че до дни ще е готова и ще бъде нотифицирана към Европа, за да започне подпомагането“, обясни Асен Василев.

На световните борси може да имаме растящи цени на газ и електроенергия, ние в момента реално за първа година сме напълно интегрирани на борсите за електроенергия и това стои зад част от високите цени“, посочи още той.

Финансовият министър заяви още, че е възможно след края на мораториума на цените на газа и електроенергията, поскъпването да бъде и 0%.

Промени в цените за битовите потребители на ток няма да има. След работна среща с бизнеса, на която стана ясно, че сме имали различни прогнози, изчистихме позицията си. В момента се консултира и идната седмица ще излезем с обща схема за компенсация. Като компромисно решение се разбрахме компенсирането да не е само процент от цената, а да има и твърда компонента“, уточни Асен Василев.

Той подчерта, че ресурсът, който се дава за компенсации е безпрецедентен  - над 2 милиарда лева за 4 месеца. 

По принцип има увеличение на пенсиите, което е средно с около 65 лева според сметките на НОИ, увеличението е различно за различните хора според трудовия стаж“, посочи  финансовият министър по повод факта, че някои пенсионери са получили по-малки пенсии в първия месец на новата година.

Знаехме, че вероятно ще има проблем с пенсиите, които са малко над минималната, но не са достатъчно високи и с достатъчно трудов стаж, за да могат да получат пълен размер на индексациите на пенсията. Това е най-важното, защото е постоянна компонента. COVID добавката е докато има криза. Важно е да се вдигне постоянната компонента на пенсиите“, отбеляза финансовият министър.  

Помолихме НОИ да изчислят и да направят така, че да няма пенсионери, които между добавката и увеличението на пенсията да получи по-малко. Ресурсът е отделен, има го от гледна точка на министерството на финансите, трябва законодателна база, на която да направят тази добавка. Тя ще бъде изплатена през февруари – и за януари, и за февруари“, заяви Асен Василев.

По повод казуса изнесен ли е газ от Чирен към Румъния, финансовият министър каза, че до него информацията стига чрез ДАНС и икономическа полиция и че службите работят по въпроса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Претоплена баница
    Тези "...800 млн. бюджетни средства" още на 30-ти дек. 2021 г. Канадецът ги раздаде като бонуси "енергийни помощи" на ЕРП-тата Енерго-про, ЧЕЗ и ЕВН - нещо като късмети от Коледно-Новогодишната баница, без да пита нито депутатите, нито Дядо Коледа ....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари