Аронията: Лек за щитовидната жлеза, малокръвие и прочистване

1
Сокът и чаят от арония са много лечебни и укрепващи напитки
Сокът и чаят от арония са много лечебни и укрепващи напитки

Сокът и чаят от арония са много лечебни и укрепващи напитки

Аронията пречиства кръвта, понижава кръвното налягане и нивото на кръвната захар, помага при атеросклероза и възпаление на вените, подобрява функцията на ендокринните жлези и регулира отделянето на хормоните.

Аронията ( Chokeberry ) идва в Европа от източната част на Северна Америка. Като храна и лекарство първи са започнали да я използват северноамерикански индианци. Те са използвали свежите плодове от аронията като храна, а сушените плодове са използвали през зимата като храна и лекарство срещу стомашни и чревни разстройства и диария. Освен зрелите плодове, индианците са използвали листата и кората от аронията за приготвяне на чай, който е бил ефективен срещу диария и спиране на кървенето от раните, споделя Е-здраве и култура.

В Европа, аронията привлякла вниманието преди всичко със своята красота, защото нейните бели цветя са едни от най-красивите.

Аронията съдържа голямо количество лечебни съставки: биофеноли, танини, флавонид, антоциани, витамини А, С, Р, Б9, В6, В2, Е, калций, калий, желязо, манган, йод, фосфор.

Плодовете на черната арония са истинска витаминна бомба, а птиците ги ядат още когато те имат червен цвят. Може би това е така, защото плодовете тогава са по-видими, отколкото късно, когато почернеят.

Лечебни свойства на аронията

Аронията подобрява кръвообращението в организма, а това подобрява снабдеността с кръв на жизнените тъкани и органи. Подобрява кръвоснабдяването на мозъка, така че помага при главоболие и мигрена.

Особено е добра за щитовидната жлеза, тъй като подобрява нейната функция и регулира отделянето на нейните хормони, което помага при заболявания на щитовидната жлеза и гушавоста.

Аронията е добра и за органите за храносмилане. Намалява спазмите и болките в стомаха, намалява възпалението на лигавицата на стомаха, което помага при лечение на язва на стомаха и гастрит. Подобрява работата на черния дроб и отделянето на жлъчните сокове. Помага на черния дроб да неутрализира вредните вещества. Тя е естествено средство при възпаление и други заболявания на черния дроб, при възпаление на жлъчния мехур, жлъчни камъни и жълтеница.

Изследванията на руските учени показват, че този плод подобрява отделянето на тежки метали, както и на някои радиоактивни елементи от организма.

Поради превентивното и лековитото действие на зрелите плодове на аронията, руските учени я обявили за лечебна билка. Известно е, че след ядрената катастрофа в Чернобил, плодовете на аронията са били използвани за облекчаване на оплакванията.

Сокът и чаят от аронията са много лечебни и укрепващи напитки, които подсилват имунитета и устойчивостта на организма спрямо инфекции.

Действат благоприятно при малокръвие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари