Английският език е най-желан за втората матура в Русенско

0
Близо 1 300 зрелостници отиват днес на задължителен втори държавен зрелостен изпит /ДЗИ/ в Русенска област
Близо 1 300 зрелостници отиват днес на задължителен втори държавен зрелостен изпит /ДЗИ/ в Русенска област Снимка: Радио Видин / архив

1297 ученици отиват днес на задължителен втори държавен зрелостен изпит /ДЗИ/ в Русенска област

Половината ще се явят на изпит по профилирана подготовка, а останалите – на матура за придобиване на професионална квалификация, на която е изпитът по теория, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието - Русе д-р Росица Георгиева, цитирана от Русе Медиа.

По традиция за втора матура най-желан е английският език /357 зрелостници/, следван от информационни технологии /68/, биология и здравно образование /60/, математика /46/, история /24/, география и икономика /20/, информатика /16/, немски език /15/, руски език /13/, испански и френски език – по 1, химия и опазване на околната среда /9/. За първи път има възможност да се държи втори задължителен зрелостен изпит и по предметите информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по информационни технологии младежите ще работят на компютър.

За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

От 26 май до 1 юни т.г. са допълнителните матури по желание. Поради големия брой предмети в един ден могат да се провеждат по два изпита – сутрин и следобед.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари