Английската гимназия получи сертификат от МОН за висок брой ваксинирани учители

1

Над 60% от учениците в АЕГ „Гео Милев“ учат присъствено

Екипът на Английска езикова гимназия „Гео Милев“ получи свидетелство от Министерството на образованието и науката за принос в опазването на общественото здраве.

Сертификатът бе връчен на директорът на учебното заведение Маргарита Янакиева от заместник областния управител на област Русе д-р Стефка Караколева в присъствието на началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева. Сертификатът се дава за това, че близо 84% от всички 37 преподаватели в училището са се ваксинирали. Имунизираните учители са 31. От останалите шестима трима са преболедували и все още имат достатъчно високо количество антитела, а другите трима не са се имунизирали поради различни противопоказания. Значително по-нисък е обаче процентът на имунизираните сред непедагогическия персонал. Трима души от общо осем са си поставили ваксина, което е около 38%.

Всички неваксинирани се допускат на работа в учебното заведение само след представяне на отрицателен тест за коронавирус. Средният процент на имунизираните в гимназията е 75. Ръководството на школото се похвали, че се отчита и засилен интерес сред преподавателите за поставяне на бустерна доза. По последни данни малко над 60% от учениците в АЕГ учат присъствено. Става дума за 314 деца от общо 521. Само днес сутринта са направени 69 бързи антигенни теста на място в училището. Няма родители, които да отказват децата им да бъдат тествани. Дистанционно се обучават дванайстите класове, като има и единични случаи в по-долните паралелки. По последни данни присъствено в областта се обучават 12 878 от общо 19 021 деца, което е близо 68%.

Заместник областният управител д-р Стефка Караколева отчита за пореден път значението на ваксинацията особено на педагогическия персонал, за да може учебната година да премине нормално. „Присъственото обучение има сериозни плюсове пред дистанционното и е добре децата да бъдат в клас.“, каза д-р Караколева. „Въпреки това, по време на дистанционното обучение, в региона бяха показани много високи резултати и точно затова искам да изкажа благодрност на учителите, директорите, както и разбира се на екипа на Регионалното управление на образованието.“, коментира още тя.

По време на визитата си в АЕГ „Гео Милев“ д-р Караколева посети и новоизградения СТЕМ-център за екоиновации. Той отговаря на водещите европейски изисквания и включва четири изследователски звена. Те са в сферата на: устойчиво развитие, природа и здраве, информационни технологии, наука и инженеринг. Има обособени и две зони за социализация, където учениците могат да общуват и почиват в творческа атмосфера. Закупено е и оборудване от най-висок клас. То включва съвременни мрежови станции, графични таблети, 3D-принтер, смарт дъски и маси. Осигурен е и специализиран софтуер, както и лабораторно оборудване, като изключително иновативен микроскоп, позволяващ прецизно наблюдение на микроорганизми. Могат да се правят и всякакви виртуални и реални опити по различните учебни предмети. Паралелно е извършен и цялостен ремонт на третия етаж на сградата. Подменени са ВиК, електро и отоплителната инсталация. Провеждат се и обучения на учителите в чужбина, като в периода февруари – март догодина ще се проведат четири такива. Проектът е на стойност близо 400 000 лева, като над 75% от финансирането е от Министерството на образованието и науката. Останалите пари са осигурени от икономии в бюджета на гимназията, както и от основния партньор на учебното заведение, а именно една от водещите фирми в страната - „Астра Биоплант“ – Сливо поле. Официалното откриване на центъра най-вероятно ще се състои в началото на следващата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари