Ангел Кунчев: До 2 месеца трябва да достигнем пика на коронавируса

0
Главният държавен здравен инспектор коментира и темата за бързите тестове
Главният държавен здравен инспектор коментира и темата за бързите тестове Видео: NOVA

"По наблюденията, които имаме от другите два коронавируса, с които сме се срещали преди години, на мен ми се струва, че за 2 - 2,5 месеца би трябвало да стигнем пика и да започне спадът. Така или иначе пик ще има. Искаме да избегнем подтискащия и смазващ ефект върху здравната система".

 Това обяви в ефира на "Плюс- Минус. Коментарът след новините" по NOVA главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"Данните за броя заразени през днешния ден не са окончателни. Щабът на редовния брифинг ще ги съобщи. Мисля, че темпът е същият - между 10 и 15 нови случая, ако не пристигнат и други", добави той.

"Ядоса ме празната дискусия, с която занимаваме обществото. Когато страната е в извънредна ситуация, един от принципите е да има единоначалие, да се дават точни, ясни и изпълними разпореждания и да не хвърляме хората в размисъл кой е прав и кой не. После може да правим анализи дълго време след епидемията. В момента сме в навечерието на по-сериозното разпространение и трябва да даваме точни и ясни инструкции какво да се прави", каза Кунчев.

"До вчера бях събрал 16 различни оферти и 16 различни фирми за тестове. Има такива, които доказват вирусното RNK. Има такива, които доказват някои от антителата. Имаме много сериозни претенции към част от тези тестове. Испания посочват неточности, достигащи до 60-70%. Ползата от тях не е голяма. Това, което трябва да правим сега, е да спрем разпространението, да реагираме на всеки нов случай, да търсим контактните, да спазваме дистанцията. Това е нещото, което ще ни спаси", смята той.

Главният здравен инспектор обясни, че и в Бургас е имало случаи на грешни данни, взети от бързи тестове, на доказани случаи с COVID-19.

"Ако има и най-малък смисъл, а то има, от скрининг, ние ще го организираме. Но не такъв масов, който да дава моментна снимка на състоянието, а по-скоро върху рискови групи. Такъв направихме. Очертават се две-три групи на хора, които излизат положителни. Едните са хора, които се връщат от чужбина, от страни, където разпространението е било по-сериозно. Другата група е на хора, които са били на ски някъде - австрийски и швейцарски курорти, както и в Банско и Пампорово. Третата група са хора, които по някакви причини са контактували с някого. В момента се движим точно по правилата. Между 5% и 10% от засегнатите са хора, които са работили със заболели", заяви Кунчев.

Според него мерките, които се вземат, са адекватни и навременни. Той се надява темпът да остане същият и болниците да не се напълнят със заразени.

"Към момента 5 са излекуваните. Някой  от тях очакват втория отрицателен резултат. 70-80% ще оздравеят напълно. Засега имаме четирима много тежко болни, двама в животозаплашващо състояние, интубирани са. Там е възможно да се стигне до най-лошия изход. Това са хора от високите възрастови групи и с доста сериозни хронични заболявания", обясни Кунчев.

Той разкри, че няма сериозно болни деца - нито у нас, нито в чужбина. Това не значи, че те не могат да се заразят и да са преносители, смята Кунчев. Той отново повтори кои са хората в рисковите групи - възрастните, тези със сърдечносъдови или дихателни заболявания, диабетиците, онкоболните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари