Андрей Райчев: Само „Продължаваме промяната“ може да настигне ГЕРБ

0
Корупционните скандали не променят вече нагласите на избирателите в такава степен, заяви социологът
Корупционните скандали не променят вече нагласите на избирателите в такава степен, заяви социологът Снимка: bTV

Ако и този път не се сформира правителство, последствията ще са много негативни

Само седмица преди вота две в едно социолозите Андрей Райчев от "Галъп Интернешънъл Болкан" и Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" направиха своите прогнози в студиото на „120 минути“.

ГЕРБ водят убедително и само „Продължаваме промяната“ може да ги настигнат. Сюжетът е с второто място, а от него зависят много неща. После следват три партии на къса дистанция - ДПС, ИТН и "Демократична България“, отбеляза Райчев, коментирайки последното изследване на "Галъп Интернешънъл Болкан", проведено лице в лице сред 1081 пълнолетни българи в периода 23-31 октомври.

Вторият има най-голям шанс да реализира мандата за съставяне на правителство“, съгласи се и Боряна Димитрова, но посочи, че „БСП е в деликатна ситуацията“ с позиционирането си „къде е - в статуквото или в антистатуквото“.

„Доверието на хората пада надолу във всичко – в държавата, в институциите, в науката, а в такава ситуация се покачва възможността за конфликт“, заяви Димитрова.

Като пример тя посочи конфликтите между президента Румен Радев и бившия премиер Бойко Борисов, както и разногласията между партиите на протеста за създаването на правителство.

Корупционните скандали не променят вече нагласите на избирателите в такава степен. „Разбира се, разкритията за АМ „Хемус“ не са цветя и рози за ГЕРБ, , но отдавана противниците им не растат“, каза Райчев.

Хората вече са свикнали с тези разкрития и макар че 60% искат ГЕРБ да не е на власт, те не са обединени и гласуват за различни партии, а вече сме имали четири опита за отстраняването на ГЕРБ от власт от ляво и от дясно, но са били безуспешни, каза Райчев.

Последната седмица ще бъде битката за колебаещите се гласоподаватели, тъй като партийните ядра са втвърдени и скандалите не правят впечатление на привържениците на дадена партия, отбеляза Боряна Димитрова.

Според Андрей Райчев Румен Радев води за президентския стол, но е следван от Герджиков и трябва да се изпълнят две условия, за да спечели на първи тур и едното е да излязат да гласуват 3 400 000 души, а това едва ли ще стане, каза Райчев.

Според Димитрова настоящата ситуация с коронакризата се е отразила на Радев и вече привържениците на президентската република не са толкова твърди в убежденията си, че това е най-доброто управление. Липсата на парламент се чувства.

И двамата са категорични, че ако и този път не се сформира правителство, това ще има много негативни последствия и ще разочарова гласоподавателите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари