Анализатори очакват рязко покачване на лихвените проценти от ЕЦБ

1
Управителният съвет ще прибегне до ръст от 75 базисни пункта, след като през юли Франкфурт направи първото повишение от 11 години насам
Управителният съвет ще прибегне до ръст от 75 базисни пункта, след като през юли Франкфурт направи първото повишение от 11 години насам Снимка: Ройтерс

Все повече анализатори прогнозират рязко покачване на лихвените проценти от Европейската централна банка

Според повечето експерти следващата седмица Управителният съвет ще прибегне до ръст от 75 базисни пункта, след като през юли Франкфурт направи първото повишение от 11 години насам, информира БНР.

Трудният избор пред ЕЦБ е ново сериозно покачване на лихвените проценти в опит да овладее инфлацията, но с риск да подкопае минималния икономически растеж. След като през юли Франкфурт повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта, новата стъпка се очаква на заседанието идващия четвъртък. Анализатори от водещи финансови институции като Голдман Сакс и Алианц очакват тя да бъде още по-решителна, а именно със 75 базисни пункта. През август инфлацията в еврозоната достигна нов рекорд от 9,1 на сто.

Мнозина смятат, че повишението на лихвите вече е твърде закъсняло, но от Европейската централна банка дълго време се въздържаха от подобен ход, тъй като той неминуемо води до поскъпване на дълговия ресурс. Силно задлъжнелите държави, каквато е Италия, но не само, могат да се окажат в много трудна ситуация в условия на повишаващи се лихви, коментират експерти. Според тях тепърва предстои да се види ефективността на новосъздадения Инструмент за защита на трансмисионния механизъм, ако изобщо се стигне до задействането му

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари