Американските граждани ще платят ремонта на Капитолия

0
Капитолия няма застраховка, данъкоплатците плащат за щетите от щурма
Капитолия няма застраховка, данъкоплатците плащат за щетите от щурма Снимка: Getty Images

Капитолия няма застраховка, данъкоплатците плащат за щетите от щурма

Американските данъкоплатци ще трябва да платят щетите, нанесени при щурма на Капитолия, тъй като сградата и прилежащите площи не са застраховани, съобщи "Ройтерс", като се позова на източници от застрахователния бранш, предава БНР.

Поддръжници на президента Доналд Тръмп разбиха прозорци, повредиха различни предмети вътре и запалиха малки огньове навън.

Все още не се знае колко ще струват поправките на прозорци, врати и обзавеждане плюс почистването на отпадъците, оставени от гневната тълпа.

Вратата на кабинета на сенатор Джеф Меркли, например, е избита от пантите, а от стените са изскубнати произведения на изкуството, показа демократът от щата Орегон на видеозапис в "Туитър".

Служители на Конгреса и журналисти публикуваха снимки на кабинети, заринати със счупени стъкла и отпадъци, както и врата, на която е надраскан надпис "УБИЙТЕ МЕДИИТЕ". Бюст на бившия президент Закари Тейлър пък е оплескан с червена боя.

Архитектурното бюро на Капитолия, което се грижи за съхранението и поддръжката на сградата, вероятно ще поеме част от разходите, посочват източници.

Що се отнася до разходите за поправки и почистване, федералното правителство отдавна не мисли, че застраховането си заслужава, отбелязва "Ройтерс". Тази позиция не се е променила дори след атаката срещу сградата на Пентагона на 11 септември 2001 година, чийто ремонт според оценки е струвал между 500 милиона и 1 милиард долара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари