Алисе Муртезова влиза в парламента

2
Това води до нов общински съветник в Русе
Това води до нов общински съветник в Русе

Депутатката ще замести временно Красен Кралев - министърът в оставка

Русе вкарва нов депутат в парламента „по спешност“, след като стана ясно, че министрите в оставка не могат да бъдат и депутати. Още в първия си ден на поста новият председател на НС Ива Митева е поискала от Централната избирателна комисия да обяви за народни представители по заместване следващите кандидати от листите на коалиция ГЕРБ-СДС, информира Русе Медиа.

Така снощи стана ясно и решението на ЦИК, с което третата в листата – Алисе Муртезова, е обявена за депутат от Русенския район. Мениджърът на лечебни заведения „Медика“ ще бъде народен представител за времето, през което спортният министър и водач на листата в Русе Красен Кралев изпълнява функциите на министър в оставка. След като бъде избрано правителство или назначено служебно – според вариантите, Красен Кралев отново ще заеме мястото си на банката в парламента.

И докато депутат може да се върне обратно като народен представител, това не важи за общинските съветници. Законът за местното самоуправление и местната администрация не предвижда такъв вариант – прекратяването на пълномощията на общинския съветник са еднократен акт. След като вече няма да бъде депутат, макар и да е била временно на тази позиция, Алисе Муртезова не може да бъде отново общински съветник в този мандат.

Тя е третият общински съветник, който влиза в Народното събрание, и на нейно място трябва да влезе следващият в листата на ГЕРБ. Това трябваше да бъде покойният вече директор на Здравната каса в Русе Калоян Копчев. След него идва ред на Илиян Илиев, който ще положи клетва като общински съветник на сесията на 22 април заедно с другите двама нови съветници – Нора Стоянова от МК „БСП за България“ и Юрий Георгиев от „Демократична България-Обединение“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари