Алексей Навални спечели престижна международна награда

0
Руският опозиционен лидер ще бъде награден за борбата му в подкрепа правата на човека
Руският опозиционен лидер ще бъде награден за борбата му в подкрепа правата на човека Снимка: архив

Руският опозиционен лидер ще бъде награден за борбата му в подкрепа правата на човека

Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който излежава присъдата си в затвора, спечели престижна международна награда в областта на правата на човека. Наградата бе присъдена от междурегионална коалиция от 25 правозащитни организации за "изключителната смелост и героични усилия" на Навални да привлече вниманието към тежки нарушения на правата на човека от руските власти, пише БГНЕС, позовавайки се на съобщение от Женевския форум за правата на човека и демокрацията. Връчването на наградата е насрочено за 08.06.21 г. От името на политика, който е в затвора, ще я получи 20-годишната му дъщеря Дария, съобщава "Дойче Веле".

Един от най-близките сътрудници на опозиционера, Леонид Волков, приветства решението за присъждане на наградата и отбеляза важността на международното признание за моралната смелост на Навални „в момента, в който той преминава през най-трудния тест в живота си“. "Считаме тази награда като много важен знак за подкрепа от международната общност за правата на човека по случая на Алексей", подчерта Волков. Форумът за правата на човека в Женева се организира от 25 неправителствени организации, които също връчват наградата за правата на жените всяка година. През 2018 г. руският опозиционер Владимир Кара-Мурза стана лауреат на наградата за храброст.

Припомняме, че Алексей Навални бе задържан на 17-ти януари, веднага след завръщането си в Русия от Германия, където беше подложен на лечение и рехабилитация, след като се опитаха да го отровят с "Новичок". Съд в Москва замени условната му присъда по делото „Ив Роше“ с ефективна. Като се има предвид домашния арест, опозиционерът трябва да прекара 2 години и 6 месеца в ареста.

От 31-ви март Навални провежда гладна стачка в знак на протест срещу отказа на лекарите да го видят. Сътрудниците и адвокатите на политика многократно са посочвали влошеното му здравословно състояние, невъзможността за прехвърляне на препоръчаните лекарства и изтезанията с лишаване от сън. Самият Навални посочи готовността на служителите на затвора да преминат към насилствено хранене. На 19-ти април беше обявено за преместването на политика в стационара на регионалната болница за осъдени. Но тази информация не е потвърдена.

Европейският съюз (ЕС), САЩ, Великобритания и балтийските държави отправят призиви до руските власти да предоставят на опозиционера адекватна медицинска помощ и да му позволят да комуникира с адвокати. САЩ заплашиха Кремъл с последствия в случай на смърт на Навални. Западът повтори призива си незабавно и безусловно да освободи политика и да проведе пълно разследване на отравянето му в Русия с „Новичок“. Екипът на Навални обяви предсрочното провеждане на голям протест в негова подкрепа - на 21-ви април, като посочи спешността на мерките.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари