Алексей Навални: Путин ще влезе в историята като отровител

0
В съда той произнесе реч, която публикуваме без съкращения
В съда той произнесе реч, която публикуваме без съкращения Снимка: Moscow City Court via AP

В съда той произнесе реч, която публикуваме без съкращения

Във вторник руският опозиционер Алексей Навални беше осъден на 3 и половина години лишаване от свобода в колония от общ режим. Това е трансформация на стара условна присъда в ефективна.

Половин година по-рано Навални беше отровен с Новичок, намираше се в кома, но оцеля. Разследване на група медии установи, че извършителите на покушението са служители на руските служби за сигурност, подчинени на руския президент.

Преди две седмици Навални разпространи филм за голяма постройка на брега на Черно море, за която твърди, че е на Владимир Путин. Към сградата има и 16-етажен подземен бункер.

В съда Навални произнесе реч, която публикуваме без съкращения. Той говори от мястото на подсъдимия, което представлява стъклена клетка, информира Радио Свободна Европа.

Навални: Бих искал да започна с обсъждане на правния въпрос, който ми не струва основен и малко изтърван в обсъждането тук. Защото всичко изглежда малко странно. Става нещо такова - седят си двама, и единият казва: "Дайте да пратим Навални в затвора заради това, че [е ходил да се подписва в полицията] в четвъртък, вместо в понеделник". А вторият казва: "Дайте да го пратим в затвора заради това, че щом е излязъл от кома, не е дошъл веднага при нас в полицията". И си върви този разговор, обсъждат се разни понеделници и четвъртъци, кой кога трябвало да изпрати някаква хартийка и така нататък. Същината на този процес е в това как да ме пратят в затвор по дело, по което аз вече съм признат за невиновен

Но на мен ми се ще да кажа и две думи за един не много голям слон в тази стая. Бих искал всички още веднъж да обърнат внимание - цялата преса, която пише за този процес, всички хора - че същината на този процес е в това как да ме пратят в затвор по дело, по което аз вече съм признат за невиновен. И по дело, което вече е признато за изфабрикувано.

Това не е мое мнение. Защото, ако отворим кой да е учебник по наказателно право - а аз се надявам, Ваша чест, че това ви се е случвало, - то ще видите, че Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) е част от съдебната система на Русия, след като Русия е член на Съвета на Европа. И [неговите] решения са задължителни.

Аз минах през всички необходими етапи на съдебния процес [вътре в Русия] и се обърнах към Европейския съд. Европейският съд излезе с решение, в което черно на бяло пише, че [извършеното от мен] не е съставомерно. Съответно делото, по което аз кой знае защо съм тук, в тази странна клетка, е напълно изфабрикувано. Делото, по което аз кой знае защо съм тук, в тази странна клетка, е напълно изфабрикувано Алексей Навални

Но не е само това. Руската федерация общо взето призна това решение, [макар и] половинчато. Те даже ми изплатиха компенсация заради това дело, като с това признаха решението на ЕСПЧ. Въпреки това брат ми три години и половина остана в затвора по това дело, което, да повторя, беше признато за изфабрикувано от един съд, чиито решения са задължителни тук, на територията на Русия. Заради това дело аз седях под домашен арест една година. И когато вече взе да ми изтича въпросният изпитателен срок [през 2019 г.], мен ме арестуваха, докараха ме в съда, и без защита, с натресен някакъв служебен адвокат, ми удължиха изпитателния срок с още една година.

Хайде сега малко математика. През 2014 ме бяха осъдили [условно] на 3 години и половина и ми бяха определили изпитателен срок. Сега сме 2021 г. и пак продължават да ме съдят по същото дело. А вече хем са ме признали за невиновен, хем извършеното от мен е признато за несъставомерно, но въпреки това с маниакален инат нашата държава иска да ме прати в затвора по това дело.

Но защо по него? Не, наистина, ако има нещо, което да съм си натрупал в излишък, то е точно брой на заведените наказателни дела срещу мен. И още едно ново наскоро ми образуваха. И въпреки това на някого трябва много да му се е искало да не мога да направя и една крачка в тази страна, връщайки се в нея като свободен човек. Затова и в момента, в който пресякох границата, се оказах арестант.

Аз му нанесох смъртоносна обида с това, че просто оцелях след като се бяха опитали да ме убият по негова заповед

Алексей Навални

И ние знаем [заради] кого, знаем защо се случи това. Причината за всичко това е ненавистта и страха на един човек, живеещ в бункер, защото му нанесох смъртоносна обида с това, че просто оцелях след като се бяха опитали да ме убият по негова заповед.

(Прокурорът се опитва да възрази на Навални.)

Не ми трябват Вашите забележки! Ваша чест! Пак! Сега този прокурор ще ми пречи да говоря какво ми е отношението към всичко, което става, така ли?

Аз говоря по обвинението. Това е моето мнение и това си мнение за обвинението изказвам в пълно съответствие със закона. И това, че представителят на обвинението се опитва да ме прекъсва и да ми запушва устата на всяка дума също така отлично характеризира всичко, което се случва тук.

Така. Да продължим. Аз [му] нанесох смъртоносна обида с това, че оцелях благодарение на добри хора - пилоти и лекари. След това още по-тежко го обидих с това, че оцелях - че не се покрих да живея някъде под охрана или в някакъв по-малък [от неговия] бункер, какъвто бих могъл да си позволя.

А след това стана нещо съвсем ужасно. Не стига, че оцелях, че не се уплаших, че не се покрих, ами взех и да участвам в разследването на моето собствено отравяне. И ние показахме и доказахме, че именно Путин, използвайки Федералната служба за сигурност, е осъществил този опит за убийство. Пък и не само аз се оказах такъв. Това е вече известно и много хора тепърва ще го откриват.

Ето това побърква дребния крадлив човечец в неговия бункер. Именно този факт - че всичко беше разкрито

Алексей Навални

Ето това побърква дребния крадлив човечец в неговия бункер. Именно този факт - че всичко беше разкрито. Край на всичките рейтинги, край на широката подкрепа, нищо такова не остана. Защото се изясни, че за да се справиш с политически опонент, който няма нито телевизия, нито политическа партия, трябва просто да се опиташ да го убиеш с химическо оръжие.

Разбира се, че ще се побърква от това. Защото всички се убедиха, че той е просто едно чиновниче, най-случайно поставено на президентския пост, което никога не е участвало нито в дебати, нито в избори. И това е единственото [му] средство за борба - да се опитва да убие хората.

Колкото и да се прави на велик геополитик, на велик световен лидер, основната му обида към мен е в това, че ще влезе в историята като отровител. Нали знаете - имали сме Александър Освободител или Ярослав Мъдри, а сега ще имаме Владимир Отровител на гащите - точно така ще влезе той в историята (В разговор с Навални един от участниците в отравянето му с Новичок твърди, че отровата е била поставено върху долното му бельо - б.р.).

И това, Ваша чест, всъщност има пряко отношение - ето ме тук, вече ме охранява полицията, дойде и Росгвардията, половин Москва е отцепена именно заради това, че малкото човече в бункера е побъркано от това, че доказахме и показахме, че то не се занимава с геополитика, а провежда съвещание, на което изисква да се крадат гащите на опонентите му и да се мажат с химическо оръжие.

Основното в този процес дори не е в това как то ще завърши за мен лично: дали ще ме пратят в затвора, дали няма да ме пратят. Мен общо взето не е много трудно да ме пратят в затвора по това или по друго дело. Основното, заради което се случва това, е сплашването на огромно количество хора. Така работи това. Затваряме един, за да уплашим милиони.

Основното, заради което е започнат процеса, е сплашването на огромно количество хора. Така работи това. Затваряме един, за да уплашим милиони.

Алексей Навални

У нас има 20 милиона души, живеещи под чертата на бедността, у нас има десетки милиони, които живеят без никаква перспектива. У нас има десетки милиони, които се отнасят точно към тези, за които всеки ден говорим. Животът в Москва поне е горе-долу приличен, но като се отдалечите на стотина километра - там е много зле. И ето че се озовавате с цяла страна, която живее много зле, без ни най-малка перспектива, с по 20 000 рубли на месец, и всичките тези хора мълчат и се опитват да им затворят устата точно с такива показни процеси. Я този да го затворят, че да изплашат милиони. О, някой е излязъл на улицата - я да се затворят още петима, че да се уплашат 15 милиона.

И основното, което искам да кажа. Много се надявам, че този процес няма да се възприеме от хората като сигнал, че трябва да се страхуват.

Не е вярно, че това е демонстрация на сила - всичкото това с Росгвардията, с тази клетка. Това е демонстрация на слабост, просто на слабост.

Нито милиони, нито стотици хиляди могат да бъдат пратени в затвора. И аз се надявам, че хората все повече ще го осъзнават. И когато го осъзнаят - а такъв момент ще дойде - всичко това ще се разпадне. Защото не можете да пратите в затвора цяла страна, защото тези хора, които са лишени от перспектива, лишени от бъдеще, които живеят в една от най-богатите страни и получават кръгла нула от националните [й] богатства, нула получават и всички останали, ние растем само по брой на милиардерите в света, всичко останало пада.

Не можете да пратите в затвора цяла страна Алексей Навални

Аз седя в килията и чувам репортажи за това как е поскъпнало месото, как са поскъпнали макароните, как са поскъпнали яйцата. А сме в 2021 година, старана е износител на нефт и газ. Цялата страна говори за това, че макароните са поскъпнали и че повече [така] не можем да живеем. Ето тези хора вие лишихте от перспектива и те са тези, които искате да уплашите. Аз призовавам всички да не се страхуват! Цялата власт е основана...

Съдийката: (Не се разбира) Нека се върнем към делото.

Навални: Че аз точно там се намирам, направо в центъра на точно това.

Съдийката: Вие нищо не казахте по обвинението. [Какво е] Вашето отношение към обвинението (не се разбира), а не за политиката.

Навални: Всичко, за което говоря, Ваша чест, вижте, чуйте... Вие казвате, че...

Съдийката: Да се върнем към процеса.

Навални: ... аз нищо не съм бил казал по обвинението. Ами че точно всичко това е за обвинението. И всичко, което казвам, е моето отношение към обвинението, което сте сътворили. Хайде да премина непосредствено към обвинението.

Това, което сте вие и което е вътре във вас, точно това е произвол и беззаконие

Алексей Навални

Така. Понякога се случва така, че беззаконието и произволът са същността на една политическа система. И това е ужасно. Но има и по-лошо: когато беззаконието и произволът си обличат прокурорска униформа или съдийска тога. И в този случай дълг на всеки човек е да не се подчинява на тези закони, които са се накичили в такива тоги. Това, което сте вие и което е вътре във вас, точно това е произвол и беззаконие. И дълг на всеки човек е да не ви се подчинява, да не се подчинява на такива закони.

Съдийката: (не зе разбира) Сега отправяте призиви, а не излагате позицията си по обвинението.

Навални: Аз призовавам абсолютно всички...

Съдийката: Ама ние не сме на митинг, нека се върнем към обвинението, моля Ви.

Навални: Не сме на митинг, а на моето изложение. Върнах се, Ваша чест.

Съдийката: Не давате позиция по делото, а разказвате...

Навални: Всичко ще бъде наред. Върнах се към обвинението, точно за него говоря.

Съдийката: Не сте си казали позицията (не се разбира)

Навални: Сега ми пречите да говоря, дайте поне един след друг [да говорим]

Съдийката: Защото дайте да не се занимаваме с политика.

Навални: Аз си изразявам мнението.

Съдийката: Кажете си мнението за...

Навални: Аз си съставих мнение за обвинението и точно него ви изразявам. Друго мнение нямам и бъдете така добри да ме изслушате.

Още един път искам да кажа, че когато произволът и беззаконието са се облекли във вашите дрехи и се представят за самия закон, то дълг на всеки честен човек е да не ви се подчинява и да се бори с вас с всички сили. И аз се боря, както мога. И ще продължавам да го правя. Макар че сега, ако държим сметка за това, че аз, разбира се, се озовах под пълния контрол на тези хора, които обожават да омазват всичко в химическо оръжие, най-вероятно за моя живот никой не би дал и три копейки.

Дори сега, дори от това място, аз казвам, че ще се боря с вас и призовавам всички останали да не се страхуват от вас

Но въпреки това, дори сега, дори от това място, аз казвам, че ще се боря с вас и призовавам всички останали да не се страхуват от вас и да правят всичко, за може да възтържествува законът, а не костюмираните в униформи и тоги. И приветствам онези, които се борят и не се страхуват, всички честни хора.

Приветствам и благодаря на хората от Фонда за борба с корупцията (ФБК), които са сега в ареста, и на всички останали в цялата страна, които не се страхуват и излизат на улиците, защото те имат същите права, каквито имате и вие. Защото нашата страна им принадлежи в същата степен, в която и на вас, както и на всички останали.

Ние също сме граждани като вас, и искаме нормално правосъдие, нормално отношение към нас, участие в изборите, участие в разпределението на националните богатства. Да, ние изискваме това! И искам да кажа, че ако има... В Русия сега има много хубави неща, а най-хубавото нещо са същите тези хора, които не се страхуват, не свеждат очи, не отвеждат поглед, и които никога няма да предадат нашата страна на шепа продажни чиновници, които са решили да разменят нашата родина за техните дворци, лози и дискотеки с пеещи фонтани. И аз изисквам...

Съдийката: Вашето мнение по делото (не се разбира)

Навални: Това мнение... аз завърших вече. Моето мнение е в това, че изисквам незабавно освобождаване, незабавна свобода за себе си и за другите арестувани. Аз не признавам това дело, то е напълно лъжливо, то не съответства на закона. И настоявам за незабавното си освобождение. Благодаря.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари