Александър от Николово: Наруших карантината за да купим хляб

0
Мъжът се е завърнал от чужбина на 23 март и е останал под карантина две седмици
Мъжът се е завърнал от чужбина на 23 март и е останал под карантина две седмици

Интересни казуси се появиха около карантината, на която подлежат завърналите се от чужбина жители на Русенско.

44-годишният Александър Кирчев от Николово разказа, че действително е напуснал дома си преди крайния срок, но има своята гледна точка за причините и начина да го направи, цитиран от Русе Медиа.

Мъжът се е завърнал от чужбина на 23 март и е останал под карантина две седмици. В къщата си той е бил заедно със семейството си и децата си, както и с възрастния си баща, но е ползвал отделни стаи по време на двуседмичната изолация. За покупките се е грижил баща му. Вечерта на 5 април, когато е последният ден от карантината, възрастният мъж вдигнал високо кръвно. Затова Александър се принудил да излезе от дома си, за да отиде до магазина да купи хляб.

„Отидох с автомобила си, в който беше и дъщеря ми. Спрях встрани от магазина и я изпратих да пазарува, а аз не съм излизал от колата. В този момент дойде кварталният полицай и се развика, че не спазвам карантината. Опитах се да му обясня, че тя изтича след два часа днес, но той не пожела да ме изслуша. Дъщеря ми се върна и се прибрахме у дома да изчакаме полицията, която предполагах, че ще дойде“, разказа Александър Кирчев.

Той е признал и пред органите на реда, че е излязъл по-рано, но смята, че причината да се купи храна за семейството е уважителна, а и е взел всички предпазни мерки – не е общувал с никого извън семейството.

Оказва се, че според данните, които се предоставят на полицията за проверки на карантинираните, не се фиксират часове, а само дни. И макар за Александър Кирчев от Николово да е имало само два часа до края на срока, за полицията той трябва да стои у дома си до полунощ на 5-ти срещу 6-ти април.

Куриозен е и случаят с карантината на 56-годишния мъж от Сливо поле, който е засечен в Русе. Той е дошъл, за да се срещне с нотариус след завръщането си от чужбина. Показал е документ, че подлежи на карантина, което е притеснило юриста и той се е обадил в полицията. При проверката обаче се оказало, че жителят на Сливо поле не е въведен все още в системата и не фигурира там като карантиниран. Само че на място в офиса на нотариуса човекът представил предписанието, според което трябва да си стои у дома 14 дни. Служителите на реда се доверили на хартиения лист, тъй като процесът по актуализиране на информацията електронно се е забавил, и са документирали случая като нарушение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари