Алчността погубва белите дробове на планетата

2
Пожарите в Амазония показаха за пореден път игнорирането на климатичните проблеми в полза на бизнес интересите.
Пожарите в Амазония показаха за пореден път игнорирането на климатичните проблеми в полза на бизнес интересите. Снимка: AFP / Getty Images

Пожарите в Амазония показаха за пореден път игнорирането на климатичните проблеми в полза на бизнес интересите.

Докато политиците се карат и замерят дори с лични нападки, един от най-важните региони на планетата за пореден път е застрашен от унищожаване. След като страните от Г-7 биха аларма за огромните пожари в Амазонските гори и отделиха 20 милиона евро, САЩ заявиха, че не подкрепят инициативата и ще помагат по свой си начин. Проблемът бе допълнително нажeжен от скандала между бразилския президент Жаир Болсонаро и френския му колега Еманюел Макрон, който първи би тревога на международно ниво за катастрофалното положение в Амазония, защото се унищожават "белите дробове" на планетата, пише вестник СЕГА.

Бразилия не присъства на срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на седемте най-важни индустриални нации в света. Болсонаро обвини Макрон, че се опитвал да извлича политически дивиденти от въпрос, който бил „вътрешен проблем на Бразилия и останалите държави от региона на Амазония." Болсонаро пише освен това, че „жадният за сензации тон", с който Макрон разглеждал проблемите на Амазония, не може да реши нещата. Бразилският президент упрекна Макрон и за това, че в туита си е използвал „грешна снимка". И действително, снимката не показва сегашните пожари в региона, а е отпреди няколко години. Въпросната снимка обаче често се поства във Фейсбук по повод актуалния дебат за горските пожари - наскоро я използва и звездата на Холивуд Леонардо ди Каприо, който се ангажира в името на околната среда.

Преди това Болсонаро заяви, без да предостави доказателства,

че неправителствени организации може би са замесени в пожарите в Амазония, за да го злепоставят, след като спря финансирането им. Според него НПО отиват в Амазония, за да подпалват гората. Попитан дали може да подкрепи твърденията си с някакви доказателства, той отговори уклончиво. "Престъпността съществува", заяви Болсонаро на страницата си във Фейсбук и добави: "На тези хора им липсват парите". Президентът е отдавнашен скептик към предупрежденията на еколозите. Той твърди, че иска да развие Амазония и откакто встъпи в длъжност, заявява на други страни, загрижени да спрат обезлесяването, да не му се бъркат в работата.

Той все пак призна, че масивните пожари по поречието на Амазонка навярно са предизвикани нелегално от фермери и че неговата страна не разполага със средствата, необходими за потушаването им. Регионът на Амазония е по-голям от Европа по площ. „Ние нямаме ресурс да се справим с подобна задача", каза той. По-късно бразилският президент разкритикува Парижкото споразумение за климата и заяви, че ако беше толкова добро, САЩ нямаше да го напуснат. Но той добави, че засега Бразилия ще остане страна по споразумението. Малко по-късно пък заяви, че има собствени ресурси да се справи с огнената стихия.

В същото време мащабните пожари опустошават тропическата гора в Амазонка. Димът от пламъците е стигнал до град Сао Пауло. В няколко щата е обявено извънредно положение. От началото на годината са

отчетени рекорден брой пожари в района - над 72 000

Данни на Националния институт за космически изследвания на Бразилия сочат ръст на пожарите с 83% спрямо същия период на миналата година. Тази информация идва седмици, след като президентът Жаир Болсонаро уволни ръководителя на агенцията заради данните за обезлесяването на страната. Природозащитници обвиняват Болсонаро за тежкото положение на Амазонка. Според тях той насърчава дърводобива и земеделските производители да обработват големи площи земя. Амазонка е най-голямата тропическа гора в света и е дом на милиони животински и растителни видове.

След като опустошителните пожари по поречието на Амазонка предизвикаха огромно възмущение в целия свят, ООН също подчерта значението на горите като екосистема и изрази загриженост от ситуацията в региона. Създаденото от шведската екоактивистка Грета Тунберг движение „Петъци за бъдещето" обвини Болсонаро, че с политиката си спрямо околната среда допринася за опустошаването на природата. Неговото правителство гледало на тропическите гори край Амазонка само като на „дойна крава". Под мотото „SOS Амазония" движението призова

за масови петъчни демонстрации пред дипломатическите

представителства на Бразилия в цял свят, които вече са факт.

Бразилското правосъдие междувременно обяви, че започва да разследва причините за големите пожари. Във федералния щат Пара например проверката трябва да установи защо обявеният от местните фермери Ден на огъня не е бил отложен с оглед на опасността от пожари. Медиите в Бразилия съобщиха, че фермерите в югозападната част на щата са провели координирана акция, при която са подпалили обширни площи по протежението на едно шосе, за да разчистят земи за нови пасища.

Бразилският президент заяви, че латиноамериканските страни от района на Амазонка ще организират в Колумбия през септември среща, за да обсъдят и опазването, и развитието на региона. Срещата на 6 септември има за цел да обвърже отделните страни с общ план за опазване на дъждовните гори в басейна на река Амазонка, който се поделя между Бразилия, Перу, Колумбия, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана и Суринам. В същото време учените в страната твърдят, че само в рамките на 48 часа в цялата страна са се появили близо 2500 нови огнища на пожари. В повечето случаи отново са били засегнати горски масиви, които са частна собственост, но са пострадали също и природни резервати, както и джунгли, в които живее коренното население на Бразилия. И докато политиците са накарат и задействат, всеки ден пожарите унищожават територия, която се равнява на три футболни игрища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари