Акциите на „Син Карс“ скочиха със 100% за час търговия

0
Малко след 10:00 ч. цената на една акция достигна 2.47 лева
Малко след 10:00 ч. цената на една акция достигна 2.47 лева Снимка: Син Карс Индъстри

Малко след 10:00 ч. цената на една акция достигна 2.47 лева

Свободната търговия с акции на „Син Карс Индъстри“ на пазара за растеж BEAM на Българската фондова борса официално стартира днес, 1 юли. За час те поскъпнаха с повече от 100% и малко след 10.00 ч. цената достигна 2.47 лв. Стартът на търговията се случва точно месец след първичното публично предлагане (IPO), когато автомобилният производител пласира 2 млн. акции с номинал 1 лев. Книжата се търгуват под борсов код SIN, информира Economic.bg.

С набрания капитал производителят на спортни коли и електромобили планира да надгради фабриката си в Русе и да роботизира линията за шасита и компоненти. Ще бъдат закупени и машини и ще се наемат допълнителен брой служители. Финансирането ще послужи и за производството на малка серия тестови автомобили за реализиране на пазара. Планът на компанията е през следващите пет години да внедри paзpaбoтeнитe тecтoви пpoдyĸти и дa paзвиe ĸaпaцитeт зa пpoизвoдcтвo нa гoлeми cepии – дo 20 000 eлeĸтpoмoбилa нa гoдинa

Друга част от средствата ще помогне за установяването на представителството на "Син Карс" в Германия, откъдето планира да навлезе на световните пазари с марката L CITY.

"Приветстваме „Син Карс Индъстри“, които доказват, че пазарът за растеж beam реално помага на амбициозния българския бизнес да мобилизира капитал и да бъде конкурентоспособен на световни терени. Нещо повече, това е ясен знак, че инвеститорите подкрепят бъдещето на зелена индустрия и устойчивото развитие на икономиката на страната ни“, заяви доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Пазар за растеж

„Син Карс“ е вторият играч, който стъпва на сегмента „Пазар за растеж на МСП“ (BEAM) на БФБ. По-рано това направи технологичната „Биодит“, чиито акции също скочиха със 100% за броени часове след старта на търговията. Близо месец те се търгуваха около 2 лв. за брой, след което поеха леко надолу, за да затворят вчера при цена от 1.68 лв.

ВЕАМ дaвa възмoжнocт нa мaлĸия и cpeдeн бизнec да нaбиpа ĸaпитaл пpи пo-oблeĸчeни ycлoвия в cpaвнeниe c peгyлиpaния пaзap. Бopcaтa пoлyчи oдoбpeниe зa opгaнизиpaнeтo нa „Пазара за растеж на МСП“ в ĸpaя нa 2018 г., ĸaтo тъpгoвиятa нa нeгo ce ocъщecтвявa пpи cъщитe пpaвилa зa тъpгoвия ĸaтo тeзи нa Ocнoвния пaзap нa БФБ.

След броени дни на BEAM предстои да бъде листната трета компания – „ИмПулс I” АД, фокусирана в сферата на инвестициите и дяловото участие. Зад нея стоят Николай Мартинов и Виктор Манев, създатели на „Импетус Капитал“ и „Импетус Партнърс“. Компанията планира да издаде до 5 334 000 акции при номинална стойност 1 лев и максимална цена от 1.1 лв. Предлагането ще се счита за успешно, ако бъдат записани най-малко 500 000 броя акции клас „А“, става ясно от документа за допускане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари