Ако Цветанов има хардуер за формация, то Борисов държи софтуера

1
Какво ни казва оневиняването на Цветан Цветанов?
Какво ни казва оневиняването на Цветан Цветанов? Снимка: БГНЕС

Решението на прокуратурата да прекрати разследването за апартамента на Цветан Цветанов показва, че макар и „низвергнат“, той все още е в „горното чекмедже на властта“

 Възможна причина е, че в един евентуален съдебен процес той може да разгласи „нещо за премиера Борисов“. 

Развоят на събитията е очакван и дава „шанс“ на бившия втори в ГЕРБ. Този шанс може и да е партиен проект, който да нанася ограничени електорални щети на управляващата партия. В такава посока са анализите на експертите след като стана ясно, че прокуратурата е прекратила разследването на бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Свободна Европа" потърси мненията на социолозите доц. Петър Чолаков, Първан Симеонов и политолога проф. Евгений Дайнов.

„Горното чекдмедже... и инструментите“

С постановлението си за апартамента на Цветанов прокуратурата ни казва, че той продължава да е обитател на „горното чекмедже” на властта. Следователно, хоризонтите пред него си зависят от това какво той реши. Предполагам, че път обратно към силна позиция в ГЕРБ няма - но властта отдавна не е само в ГЕРБ, смята политологът от Нов български университет проф. Евгений Дайнов.

Евгений Дайнов: Цветанов може да е низвергнат по партийна линия, но по отношение на статута му във властта остава един от наш’те.

„Имаме пред себе си феодално-дворцова конструкция на властта. Тук принципът е: кого висшата власт припознава като част от „своите” и как - като „низвергнати” или „врагове”? А това кой как е припознат личи от действията на инструментите на властта“, допълва Дайнов. Той обяснява, че говори за инструменти, а не за институции, защото институциите са израз на върховенството на закона и еднаквото отношение към всички - „инструментите са сечива в ръцете на господаря си“, допълни Дайнов.

Цветанов може да е низвергнат по партийна линия, но по отношение на статута му във властта остава "един от наш’те”. Положението е поредна илюстрация на ограниченията върху Борисовата воля. Ако някой наистина поиска да му се опъне – може", смята Дайнов.

Според него репликата на бившият втори в ГЕРБ, че няма кой да го накаже „очевидно беше тестване на терена за класическата операция „вторият става Първи”. „Борисов веднага се усети и затова ги изгони, а не само го понижи. Но днес става ясно, че докато Цветанов е припознаван от властта като част от нея - да, няма кой да го накаже“.

"Цветанов има хардуера, но Борисов – софтуера"

Според изпълнителния директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов „такъв тип неща, които събуждат морално скърцане със зъби от страна на обществото, често са доста изпипани и изглеждат законообразни“.

Като изследовател на обществото мнение мога да кажа, че общественото мнение не прие никак добре историята с апартамента на Цветанов“, коментира Симеонов.

Според него сега бившият втори в ГЕРБ получава допълнителен шанс. „Но, според мен, това не е шанс да печели кой знае колко той самият, а по-скоро шанс да нанася политически щети на ГЕРБ“, прогнозира Симеонов.

Първан Симеонов: Премиерът правораздава, изглежда, като последна инстанция. Това не е добре за демокрацията, но за Борисов е добре.

Според него не бива да се надценява ролята на Цветан Цветанов, а Бойко Борисов се е коалирал с общественото мнение срещу Цветанов.

Премиерът правораздава, изглежда, като последна инстанция. Това не е добре за демокрацията, но за Борисов е добре“, допълва Симеонов.

„Бившият заместник председател на ГЕРБ ще търси и политическо позициониране. Любопитно е на първо място дали ще посегне към създаване на политически проект. И след това дали и каква форма на коалиране ще търси“, допълва Симеонов. Според него обаче ако „Цветанов има хардуер за формация, то Борисов държи софтуера“.

След Бисеров и Цонев – всичко е възможно

За бъдещата политическа кариера на Цветанов говори и социологът доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология към БАН. „Не бих изключил и вариант да видим Цветан Цветанов не толкова със самостоятелен политически проект, а в листите на някоя друга, например патриотична политическа сила“, каза той.

Чолаков смята, че оневиняването на Цветанов е очаквано, но и показателно от гледна точка на това, че на хора на високи позиции, в чиято почтеност има съмнения, им се разминава.

Петър Чолаков: Цветанов би могъл да изкара неща, които са неприятни и за ГЕРБ, и за г-н Борисов.

Както анализатори и журналисти предположиха от самото начало, не се стигна до сериозни последици за г-н Цветанов и за останалите (участници в "Апартаментгейт" - б.р.), особено за тези, които са от ГЕРБ. На хората на по-ниските етажи и тези, които са от други политически сили, обикновено не им се разминава“, казва Чолаков в телефонно интервю.

Според него възможна хипотеза за това е, че „по време на един съдебен процес Цветанов би могъл да изкара неща, които са неприятни и за ГЕРБ, и за г-н Борисов.“ Според Чолаков популярността на Цветанов и кариерата му като политик са вече изчерпани.​

В България сме виждали всякакви чудеса. Сещам се за Христо Бисеров и Йордан Цонев, които преди близо 20 години бяха изгонени заради съмнения за корупция от СДС, след което направиха завидна кариера в ДПС. Така че всичко е възможно“, припомня Чолаков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари