Агресивните шофьори по-често попадат в катастрофи

0
Агресията зад волана увеличава риска от катастрофи, предупреждават специалисти
Агресията зад волана увеличава риска от катастрофи, предупреждават специалисти

Агресията зад волана увеличава риска от катастрофи, предупреждават специалисти

Според д-р Кристин Цикенс дори и най-малките прояви на агресия, като ядни коментари и правене на неприлични жестове зад волана, могат да повишат вероятността от пътни инциденти.

При проведено проучване се открива, че почти третина от консултираните водачи са признали, че са изявявали някаква форма на агресия зад волана. Специалистите предупреждават, че водачите, които проявяват по-сериозна агресия, като заплашване, догонване или опити за удряне на друго превозно средство, са изложени на риск от пътни инциденти в над 80% от случаите. Обратното важи и за спокойните и добронамерени водачи, които демонстрират по-малко прояви на агресия зад волана.

Изводът от проучването е, че агресията на пътя представлява сериозен фактор и риск за предизвикване на пътни инциденти. Освен това, агресивното поведение на едни водачи оказва отрицателно въздействие и върху останалите, които стават свидетели на подобни ситуации.

Специалистите препоръчват някои доказани подходи и методи за контролиране на стреса и гнева зад волана. Това включва дълбоки вдишвания с цел успокоение, слушане на музика и други техники. Освен това, пътниците в автомобила могат да играят важна роля, както за повишаване на агресията, така и за успокояване на водача.

Разумното планиране на пътуването, спазването на ограниченията за скорост и други елементи на безопасното шофиране също могат да намалят стреса и да предотвратят избухването на недоволство, гняв и агресия на пътя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    джони
    Като видя, че някой мноооого бърза, още намалявам. За два дни двама бързаци отпаднаха от надпреварата, пред гарата и на Чипровци.
  • -1
    6
    До 5
    Ти що видял ли си ме, знаеш ли какво карам въобще, баничарка кара баща ти и взема минималната
  • -1
    5
    до 4
    А ти очевидно караш баничарка със сто по липник и по волов
  • 0
    4
    До 3
    Ако щеш карай и за 10 милиона никой не го ебе каква кола караш. А и силно се съмнявам човек който има кола за 190 хил. лв да пише тука в тоя забранен от Бога сайт. Караш и ти някой дрегел и цял ден бачкаш като грешен, ама то зад чата анонимния чат всички са големи баровци и много тежки.
  • 2
    3
    до 1
    Аз не карам служебна баничарка, а личен автомобил за 190 бона, при това не висока проходимост, така че ще си намалявам където има разкопки, за да не ми го тури вик-то.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари