Агнешкото в магазина - предимно вносно и двойно по-скъпо

0
В магазините масово спекулират и с цените месец преди празника – те скачат двойно от фермата до обектите
В магазините масово спекулират и с цените месец преди празника – те скачат двойно от фермата до обектите

В магазините масово спекулират и с цените месец преди празника – те скачат двойно от фермата до обектите

Това заяви пред „Монитор“ председателят на асоциацията на животновъдите в България Бойко Синапов.

По думите му, потребителите биват заблуждаване, че купуват местно производство, а всъщност получават месо от чужбина.

Все още нямаме готови агнета, нека покажат документи за произхода на тези, залели магазинната мрежа“, настояват от организацията.

Данни на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) сочат, че изкупната цена на килограм живо тегло от фермите е между 5 - 5.50 лв. без ДДС на едро. На дребно пък тя върви от 6 до 8 лв./ кг в зависимост от региона и големината

на агнето. Справка в брошура на една от веригите разкрива, че за килограм агнешка предна четвъртина ще броим 18.99 лв., ако пък предпочитаме да закупим задна четвърт, то цената скача с още 1 лв./кг.

През тази година самите производители претендират за малко по-високи цени изкупни цени заради поскъпването на фуражите и трудната година. Въпреки това, те смятат, че за спекула може да се приема цена по-висока от 15 лв./кг. По отношение на нерегламентирания внос Синапов коментира, че на 1 000 български заклани агнета се продават 10 000 вносни и нискокачествени. Печатът върху месото не може да бъде ориентир за неговото качество и произход.

Българското месо изглежда свежо и по-розово и единствено по външния вид може да се различи от вносното

Рискът при покупка от магазина мрежа остава висок заради занижения контрол по митниците, твърди браншовикът.

За да се избегне спекулирането с произхода на месото е решено да се издаде заповед на агенцията за безопасност по храните за контрол на вноса на агнета от страни в Европейския съюз. Месото, което пристига у нас, трябва да се изследва от БАБХ – ще се следи се за характерни болести като салмонела.

„В момента цената на качествените агнета в Румъния е по-висока отколкото в България, така че пристигащите у нас са нискочествени и дълбоко замразени“, подчерта председателят на Асоциацията на животновъдите, като призова потребителите да пазаруват от директно от  ферми.

Това ще стана възможно след въвеждането на нов регламент, според който преди продажба ще се осъществява ветеринарен контрол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари