Агенцията по вписванията: Няма теч на данни от Търговския регистър

0
Регистърът е публичен
Регистърът е публичен

По повод постъпил сигнал в Агенция по вписванията, относно оплакване, че в Google се откриват индексирани лични данни от сайта на Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, Агенция по вписванията, информира че:

Съгласно Закона за Търговският регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, регистърът е публичен.

Всеки има право на свободен и безплатен достъп до базата данни, съставляваща регистрите. Агенцията по вписванията осигурява регистриран достъп до делото на търговеца или на юридическото лице с нестопанска цел. За преглед на информацията съдържаща се в сканираните документи, потребителите следва да се идентифицират посредством електронен подпис, а в случай че не разполагат с такъв, чрез цифров сертификат, издаден от агенцията.

За преглед на документите, които по силата на нормативен акт, подлежат на обявяване (например Годишни финансови отчети, Покани, Учредителен акт, дружествен договор и др.) не е необходимо потребителите да се идентифицират с КЕП или сертификат, издаден от агенцията т. е достъпът е напълно свободен. Потребителите могат, но не са задължени, да предоставят документите със заличени лични данни. В случай че не го направят, те се съгласяват данните да бъдат достъпни за трети страни свободно.

По повод разпространената, в днешния ден невярна информация, относно теч на данни от Търговския регистър, от страна на Агенцията е извършена проверка по всички посочени способи.

В тази връзка, следва да се съобрази, че преди 01.01.2013 г. достъпът до всички документи, съобразно действащото тогава законодателство, е бил изцяло публичен, свободен и неограничен. За преглед на сканираните документи, потребителите не е било необходимо да се идентифицират с КЕП или сертификат. А за другата част от документите визуализирани в справката по посочения метод (Годишни финансови отчети, Покани, Учредителен акт, дружествен договор и др.), уточняваме, че те са такива, които по силата на закон се обявяват и са публични и респективно са свободно достъпни без идентификация.

Дори и при търсенето по име в Google / интернет търсачката на конкретен потребител, документ може да се отвори от страницата на Търговския регистър само с КЕП или със сертификат за регистриран достъп. Персоналните записи в интернет търсачката на всеки отделен потребител пазят история за предходно отворени документи с КЕП или сертификат.

Всъщност, ТРРЮЛНЦ поддържа верификация и пази следа, че към момента на достъпването на съответен документ, актуално и валидно са въведени КЕП или сертификат, следователно ако нещо съществува в интернет пространството, то е исторически добито по установения ред.

Именно благодарение на гарантираната в закона възможност за достъп до данните и документите в ТРРЮЛНЦ, всички заинтересовани лица могат да установяват интересуващите ги данни и обстоятелства, за статута на субектите, която възможност е използвана и в подадения сигнал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари