Адвокат: Узунов, Милушев и Бобоков са косвени жертви в атаката срещу президента

0
И в трите решения съдилищата констатират извънпроцесуална нерегламентирана колаборация между органите на МВР и прокуратурата, която не е извършена по установения ред
И в трите решения съдилищата констатират извънпроцесуална нерегламентирана колаборация между органите на МВР и прокуратурата, която не е извършена по установения ред Снимка: Капитал

"Българските процедури по обжалването на 24-часовото задържане са несъгласувани с изискванията на Европейската конвенция за правата на човека."

Това каза пред БНР юристът Емилия Недева. Тя коментира решенията на съдебни състави, които обявиха за незаконни шумните арести миналото лято на президентския секретар Пламен Узунов, президентския съветник Илия Милушев и на бизнесмена Пламен Бобоков. Недева е адвокат на Пламен Узунов.

След подобно решение могат да се предявят претенции по Закона за отговорността на държавата – както срещу полицейския орган, така и срещу прокуратурата, уточни тя.

И в трите решения съдилищата констатират извънпроцесуална нерегламентирана колаборация между органите на МВР и прокуратурата, която не е извършена по установения ред.

У нас обявяването на незаконност винаги идва доста след изтърпяване на 24-часовото задържане, подчерта Емилия Недева. „Битката се движи във времето много след освобождаването“, допълни тя.

Трябва да има процедури, които да стигнат дотам в рамките на тези 24 часа лицето да може да бъде освободено от съд, когато се приеме, че задържането му е незаконно. У нас това никога не може да се случи, виждате в какви срокове се случва. Постановяването на решение от Районен съд – Пловдив дойде един месец след задържането и това, трябва да ви кажа, за стандартите на България е много бързо произнасяне.“

Изключения ли са случаите на обжалване на 24-часово задържане?

Адвокат Недева определи като грешка това, че голяма част от гражданите не ползват адвокат по време на такова задържане.

Практиките на полицията в тази насока са доста противоправни. Много често е упражняван натиск да се подаде декларация, че не желаят задържаните встъпването на адвокат.“

Емилия Недева отбеляза, че самата тя при наличие на основания обжалва 24-часови арести и „са единични случаите, в които заповедта издържа“.

На Пламен Узунов и на защитника му е било отказано да се запознае с материалите по делото, изтъкна още Недева. „До този момент аз нямам представа какви са доказателствата по делото и това е грубо нарушение на правата на обвиняемия и на защитника.“

Емилия Недева определи Узунов, Милушев и Бобоков като „косвени жертви в една атака срещу президента и срещу опита му да се кандидатира за следващ мандат“.

До момента повечето енергия е в парата – органите, службите преимуществено предпочитат да изнесат някакви недоказани факти, да заявят нещо, да хвърлят в медиите, отколкото да свършат нещо според правилата на НПК.

Запитана дали трябва да се отвори процедурата по избор на специалния прокурор, който да разследва главния, на фона на евентуално дело в Конституционния съд, адвокат Друмева заяви:

В крайна сметка въпросът ще бъде решен от Конституционния съд – това е моето мнение като юрист. Аз обаче считам, че напук на искането на президента, те ще продължат процедурата и ще го изберат, защото това е начинът, по който работи това законодателно тяло, наречено народно събрание, в днешния му вид. Така работят и органите на ГЕРБ, на изпълнителната власт. Голяма част от тях доминират и Висшия съдебен съвет.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари