Адвокат Андрей Янкулов: Безумни сюжети се случиха за две години при Гешев

0
Пораженията върху прокуратурата в частност и правовия ред въобще са много големи
Пораженията върху прокуратурата в частност и правовия ред въобще са много големи Снимка: Цветелина Белутова / Капитал

За две години на поста си единственото, което успя да направи Иван Гешев, беше да превърне идеята за премахване на фигурата на главния прокурор от екзотична във все по-широко застъпена, например дори от спечелилата последните избори партия

За тези две години вървяха безумни сюжети, в които гражданските протести срещу властта се оказаха мащабно разследвани (включително с тайни способи) като опит за държавен преврат; данните за необяснимо богатство и корупция по върховете на изпълнителната власт - никога достатъчно дори за започване на разследване, камо ли за нещо повече; разкритата схема за брутално изнудване с дейното участие на Спеца с цел отнемане на голям бизнес - семейна драма; президентството - овладяна от терористи сграда, която се наложи да бъде отцепена от тежко въоръжени лица; резултатите от прилагането на специални разузнавателни средства - четиво за пресконференция; полицейското насилие по протестите - несъществуващо; главният прокурор - занимаващ се с конкретни случаи, когато е за среща с пострадал от отразено в медиите престъпление, но незанимаващ се с конкретни случаи, когато трябва да отговори на парламентарно питане... списъкът е много дълъг.

Пораженията за тези две години върху прокуратурата в частност и правовия ред въобще, които бяха нанесени директно и индиректно от управлението на настоящия главен прокурор, а с голяма степен на вероятност ще бъдат нанесени и тепърва, са много големи. Защото от едното крайно положение махалото обикновено минава в другото, това е естественият ход на нещата.

Преди две години напуснах прокуратурата, защото ясно си дадох сметка, че институцията неминуемо ще продължи да се развива в посока обратна на нужната и полезната - не като един от гарантите за върховенството на правото, а като инструмент за допълнително концентриране на власт в един вече преял с нея малък кръг.

Тази прогноза се оправда, но с темпове, много по-бързи от очакваните, а и със средства - много по-брутални. Което от своя страна се превърна и в една от причините за изглеждащата като невероятна преди две години днешна ситуация на преформатиране на политическото пространство.

Адвокат Андрей Янкулов, експерт от антикорупционния фонд

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари