Адв. Хаджигенов: Президентът изпусна историческия шанс да не назначи Гешев

2
Сравнението между главния прокурор и Лаура Кьовеши е все едно между вафла и тротоар, казва адвокатът
Сравнението между главния прокурор и Лаура Кьовеши е все едно между вафла и тротоар, казва адвокатът

Питането на главния прокурор до Конституционния съд е правен абсурд, а президентът изпусна историческия шанс да не назначи Гешев.

Това заяви адвокат Николай Хаджигенов в "Тук и сега със Светла Петрова" във вестник СЕГА

"За целия си мандат Румен Радев имаше една смислена възможност да изпълни президентската институция със съдържание - като не подпише указа за назначаването на Гешев и артикулира ясно защо. Аз на негово място бих подал и оставка. Това щеше да има отзвук в цял свят. Подобно действие щеше да го върне на бял кон. Времето е такова, че изисква хора, готови да се борят докрай. За съжаление, Радев не е такъв. Той, общо взето, случайно стана президент", отсече адвокатът.

"Питането на главния прокурор до Конституционния съд е правен абсурд. Главният прокурор е юридически неграмотен. По въпроса за имунитета на президента има написани куп учебници, но той не знае и ползва КС като юридически консултант. Прокуратурата от 1989 г. - от т.нар. освобождение, е политическа проститутка. Това не е институция, която брани правото и се бори с престъпността, а се поставя в услуга на всяка управляваща партия. Така стигнахме до Гешев. Сравнението между Гешев и Кьовеши е все едно да се сравнява вафла с тротоар. Гешев е примитив - интелектуален и правен, за разлика от Кьовеши. И за разлика от Кьовеши Гешев няма резултати. Затова той си "гледа" делата по телевизията", аргументира се адвокатът.

Хаджигенов анализира и кой може да вземе бизнеса на Васил Божков. "Двама са - Борисов и Пеевски. Може да действат заедно и поотделно. Преследването на Божков е примитивно отмъщение и нападение. Никой не е по-силен от репресивния апарат на държавата, когато говорим за тоталитарна държава", обяснява той.

Прогнозата му е, че ВСС няма да разгледа незаконното пускане от Гешев на СРС-атата на президента. "Във ВСС има само двама - трима свестни юристи. Политическата квота дирижира работата на ВСС, който търпя Цацаров и избра сега Гешев. Политическата квота трябва да бъде премахната. Не виждам нищо положително. 10 години търпим Борисов. Колкото той и ГЕРБ се изкачват по-високо, толкова България слиза по-надолу.  Корабът потъва по график, вода постъпва нормално. Докато търпим това, ще става по-зле. Реално никога не сме били свободна държава, сега вече сме в развития социализъм," добавя Хаджигенов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари