Адв. Белянова: Всяко незаконосъобразно действие на Борисов се връща към него като бумеранг

2
Той вреди най-много на самия себе си
Той вреди най-много на самия себе си

Той вреди най-много на самия себе си

Ако търсим логика при Борисов, няма да е на база на закона. Днес ЦИК са обявили, че са приели заявленията за отказ от депутатско място не само на Борисов, а на общо двама души от ГЕРБ-СДС и шестима души от ДПС. Не съм конституционалист, но тази порочна практика е от 2014 година, когато Делян Пеевски за пръв път се отказа при изборите за представители в Европейския парламент. След това този отказ се повтори пак с Пеевски и с Карадайъ. За съжаление никой не е обжалвал тези решения на ЦИК пред ВАС и в крайна сметка тази практика я има. Случаят с отказа на Борисов не е първи“.

Това каза адвокат Албена Белянова пред ФАКТИ. Повод за думите ѝ беше законовата логичност зад решението на Борисов да се откаже от депутатското си място. Свързахме се с адвокат Белянова, за да говорим още и за резултатите от парламентарния вот, както и за правилните действия оттук насетне.

На въпроса какво стои зад този отказ на Борисов, адвокат Белянова отговори: „Това е отказ да бъдеш избран за народен представител, въпреки че има решение на Конституционния съд, в което се казва, че Народното събрание се счита за сформирано от датата на изборите. Тоест Борисов би трябвало да се откаже, като се яви на първия работен ден на Народното събрание, и подаде оставка пред самото Народно събрание, а не пред ЦИК“.

Адвокат Белянова уточни и кой може да каже дали отказът от депутатското място на Борисов е показен акт, а не следване на процедура – Върховният административен съд, стига да бъде сезиран. „Целта на действието според мен е оставане на Борисов като министър-председател до избора на нов Министерски съвет или съответно на служебен кабинет от страна на президента. Това е близо цял месец, в който могат да се случат много неща – да бъдат раздадени концесии, да бъдат проведени обществени поръчки и в крайна сметка да продължат да бъдат контролирани институциите, включително и контролните такива. Единият месец, в който ще се направят опити за съставяне на кабинет, от друга страна е напълно достатъчен за приемане на основните промени в Изборния кодекс. Били сме свидетели колко бързо може да бъде приет един закон“, каза тя.

След това разговорът премина към един евентуален служебен кабинет и нови избори. „Смятам, че е правилно да има служебен кабинет и предсрочни избори. Мисля, че служебният кабинет изцяло трябва да го оставим на отговорността на президента. Това е негово конституционно задължение и съответно той трябва да носи отговорността, а не тя да бъде прехвърляна – било на граждани, било на други политически формации“, каза адвокат Белянова.

Тя обобщи промените в Изборния кодекс, които са необходими преди новите избори: „Нужни са промени в основните неща – въвеждане на изцяло машинно гласуване, без бюлетини – така и изборите ще струват много по-малко на данъкоплатците, на възможност на българите в чужбина да гласуват, на видеонаблюдение при броенето на бюлетини“.

Адвокат Албена Белянова уточни, че според нея вместо да се губи време в опити за формиране на кабинет, е по-редно това време да бъде използвано, за да се случат тези промени в Изборния кодекс. „Другото означава отново компромиси и задкулисни договорки след това. Това нещо сме го виждали. Какъвто и кабинет да се направи, той ще зависи от подкрепата било на БСП, било на ДПС, било на ГЕРБ. Всяко едно решение и всяко едно предложение на новия кабинет ще зависи от тези политически сили, които ние свързваме със статуквото“, допълни тя.

Мен ме притеснява и друго – че преди такова предложение за експертен или програмен кабинет беше направено именно от ДПС. Притесняваме още нещо. Вчера Хаджигенов ясно каза за какво става въпрос – да вземем едни пари от Европа. Каквото и да си говорим, става въпрос за пари. Ако следим парите, можем да си обясним и голяма част от решенията“, каза още адвокат Белянова.

На въпроса дали резултатът на ГЕРБ от парламентарния вот предвещава края на политическата партия, тя отговори: „За мен реалният резултат на ГЕРБ на тези избори е вотът от чужбина. Дори и там обаче трябва да отчетем, че са гласували служители на посолствата, консулствата, които са назначени от ГЕРБ. За мен резултатът на ГЕРБ дори е висок, защото той сега е постигнат с помощта на целия държавен апарат и то не само в деня на изборите.

Един пример е АДФИ, където аз съм работила като заместник-директор. За съжаление в това време не съм виждала нещата по начина, по който сега ги виждам. Трябва да имаш зловредно мислене, за да виждаш нещата по начина, по който те за съжаление всъщност са. В АДФИ проверки се правят срещу неудобни за ГЕРБ и за статуквото кметове, защото влиянието на кръга Пеевски е огромно. В този смисъл, инструментите за влияние не са само в изборния ден. Видяхме какво направи ЦИК, какви решения взимат, включително в самия ден на изборите, когато позволиха декларации да се подписват извън изборните секции в чужбина. Това беше фрапантно нарушение, което е ясно чии интереси обслужва“.

Информационно обслужване“ лично на мен отказа да предостави информация по какъв ред и при какви условия се назначават експертите, които въвеждат данните от избирателните комисии. Имаме една последователна непрозрачност“, припомня адвокат Белянова и допълни: „Тук е ролята на „Ти броиш“. Най-важното, което постигна тази платформа, е една превенция да бъдат манипулирани резултатите. Беше им отнет именно този инструмент – при въвеждането на данните да се дадат различни резултати от това в паралелното преброяване на „Ти броиш“. Това паралелно преброяване беше направено от хора, които работиха без пари, докато ние – данъкоплатците, плащаме възнаграждение на тези, които броят и въвеждат данните в „Информационно обслужване“.

Това, което гражданите казват с резултатите от парламентарните избори, според адвокат Белянова е именно това, което гражданите казваха на летните протести. „Оставка на Борисов, оставка на Гешев и честни избори. Процентите някак съвпадат. И лятото се коментираше, че 70% от хората подкрепят протеста. Тоест другите 30%, които не са го подкрепяли, като глас ги получи статуквото“, каза тя.

Прави впечатление още, че всяка от опозиционните до изборите партии казваше, че протестът е гласувал за съответната партия. Истината е, че този протестен вот се разпиля в „Има такъв народ“, „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“, БНО, която условно е на Божков – тя беше мандатоносител на „Българско лято“, „Възраждане“, „Ние, гражданите“, АБВ“, допълни адвокат Белянова.

На въпроса как ГЕРБ би могла окончателно да слезе от власт, тя отговори: „Смятам, че няма да е никак лесно. Отстраняването на мафията, овладяла държавата и държавните институции, ще е един продължителен процес. Основното, което трябва да се направи, е да се въведе механизъм за носене на реална отговорност от страна на държавните служители. Тогава те самите няма да искат да бъдат такива. Смятам, че това, което направи Борисов – защото ГЕРБ е Борисов и Борисов е ГЕРБ, е, че с това обезличаване на институциите, с това потъпкване на законите, с тази показност, че няма кой да го накаже, той нанесе най-голяма вреда на себе си. Направи го още с отношението си към журналистите.

Това, което той прави – говори само през Фейсбук, то се обръща срещу него. Той направи Фейсбук значим. Да, той може да блокира мен или други мислещи граждани, които, без да го обиждаме, изразяваме нашата позиция, но не може да блокира изразяването на всеки един от нас на нашите лични страници. В един момент, колкото и да е тъжно, държавата започна да се управлява през Фейсбук. Всяко едно незаконосъобразно действие на Борисов се връща като бумеранг към него. Той вреди най-много на самия себе си. Докато до 2013 година ние нямахме такава възможност през социалните мрежи да обсъждаме, да даваме мнения, да осветяваме случващото се, то сега това не би могло да бъде спряно. Можем да купиш медии, но не можеш да купиш Фейсбук“.

Адвокат Белянова уточни, че говори за 2013 година именно заради протестите тогава. „Протестите през 2013 година в крайна сметка доведоха до още по-лошо. Не можем да си позволим да допуснем това сега. Важното е да не сме граждани само преди избори, а да бъдем граждани всеки ден. Важното е всеки ден да отстояваме правото си да бъдем граждани и правото на страната си. Сега се постигна и още нещо много важно – Европа видя какво се случва тук, светът видя какво се случва тук”, каза адвокат Албена Белянова в края на разговора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари