Адска суша в Италия: Реките съхнат

1

Невиждана суша мори Италия.

В сайта Meteo Balkans съобщават за пресъхнали реки. Водата в големи участъци от най-голямата река в страната - По, е толкова ниска, че местните жители се разхождат по оголените пясъчни пространства, а на повърхността се показаха останките на отдавна потънали плавателни съдове. Вече бивша е и реката Брента, която е напълно пресъхнала.

В Северна Италия не е имало дъжд в продължение на повече от 110 дни и 70% по-малко сняг от обичайното за зимата. А за средиземноморския климат е характерен годишен максимум на валежите през зимния сезон, затова, ако тогава валежите са малко, това е предпоставка за суша. Именно това и се наблюдава в момента.

Властите следят състоянието на реката, но надеждата, че времето ще помогне, е малка.

Местните фермери очакват "катастрофално лоша година" - според някои оценки добивите от пшеница може да са с 20-40% по-ниски.

Периодите на сериозни нахлувания на горещ въздух се случват напоследък по-често и по-рано през лятото. Те са в резултат на климатичните промени, твърдят експертите. През изминалите няколко дни по света бяха регистрирани  много температурни рекорди. Според тях, те са знак за глобалното затопляне, причинено от човешката дейност.

Както Dunavmost.com писа по-рано днес, кметът на Милано пък, обяви, че заради сушата и въведените на областно ниво ограничения в ползването на питейна вода, ще бъде спряно водоподаването за градските фонтани и декоративни чешми

Фонтаните, в които има флора или фауна, както и езерата и напоителните канали в парковете на града ще бъдат пощадени от мярката. Ограничението няма да се прилага и за чешмите за питейна вода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари