АДФИ откри нарушения в търга за Южната дъга в София

0
Финансови инспектори откриха нарушения при 9 обществени поръчки за близо 730 000 лв.
Финансови инспектори откриха нарушения при 9 обществени поръчки за близо 730 000 лв. Снимка: МРРБ / архив

Агенцията е установила общо 592 нарушения при проверките на държавни институции, общини и предприятия през последното тримесечие на 2021 г.

Агенцията за държавна финансова инспекция е открила в договори за участъка от Софийския околовръстен път, известен като Южната дъга.

От отчета на АДФИ става ясно, че са проверени три договора. Проверката е започнала по постановление на Специализираната прокуратура.

Първият проверен договор е за допълнителни строително-монтажни работи на Южната дъга. Той е на стойност 3 001 832 лева, а изпълнител е ДЗЗД „Главболгарстрой-Южна дъга“. Вторият инспектиран контракт е за за проектиране и строителство на участък от Софийския околовръстен път с обща дължина 6.08 км. Фирмата изпълнител отново е ГБС, а стойността - 142 741 559 лева. Третият договор е за строителен надзор по договора за строителство на Софийския околовръстен път, който е възложен на обединение „СОПЮГ 2018, и е на стойност 1 856 808 лева, пише БАНКЕРЪ.

Финансовата инспекция е установила общо пет нарушения по време на проверката си. Три от тях са свързани с принципите на свободна конкуренция, при възлагане на обществените поръчки (чл. 2, ал. 2 от Закона за обществените поръчки). Другото нарушение е свързано с достъпа до документация и по-конкретно с публикуване на обявлението в "Официален вестник" на Европейския съюз (чл. 32, ал. 1, т. 1 от ЗОП).

Пуснат в експлоатация

Новият 6-километров участък от Южната дъга на Софийския околовръстен път между магистрала "Тракия" и ж. к."Младост" бе обявен за готов през октомври 2021 година. Тогава от АПИ се похвалиха, че изграждането на обекта приключва предсрочно, по договор това трябваше да стане до края на годината.

Разширението на съществуващия двулентов път в 6-лентов започна през 2019 г., а инвестицията в обекта е 142.7 млн. лв. с ДДС.

Новото трасе осигурява бърза и сигурна връзка между магистралите "Струма" и "Тракия", като улеснява транзитния трафик от магистрала "Европа" (Калотина - София) и пътната комуникация с граничните пунктове с Турция и Гърция.

Участъкът започва при 35-ти километър, малко след края на пътния възел при пресичането на бул."Цариградско шосе" и Софийския околовръстен път. Краят е при 41-ви километър, където завършва реконструираната през 2012 г. отсечка от Южната дъга.

Както стана дума, изпълнител на строителните дейности е "ГБС-Инфраструктурно строителство" АД. Строителният надзор е на обединение "СОП-Юг 2018" с участници "Консултантска инженерна група" ООД, "Айси Консулентен Цивилтехникер" ООД, "Ипсилон консулт" ЕООД, "Пи Ес Консулт" ЕООД и "Тренкадис" ЕООД

Засега от Южната дъга на околовръстния път на София единственият участък, който не е изграден е между бул. "България" и ж.к. "Люлин" при началото на магистрала "Струма".

Какво свърши АДФИ в края на 2021 г.

През последното тримесечие на 2021 г. инспекторите на АДФИ са направили 103 финансови инспекции и проверки. Инспекторите са проверили 1770 договора, които са на обща стойност 1 627 957 831 лв. През отчетния период са проверени 386 обществени поръчки на обща стойност 529 040 079 лв. В хода на проверките са констатирали 597 нарушения и са съставени 212 акта за установяване на административно нарушение.

Констатираните непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки са 9 и са в размер на 727 674 лева. Установените нецелево разходвани средства са в размер на 435 665 лв., от които в хода на инспекциите са възстановени 330 068 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари